Завантаження ...

Операція «Первоцвіт – 2021»: у Сумах штраф застосовуватимуть не тільки до продавців, а й до покупців

Екологи та правоохоронці закликають сумчан не підтримувати дії рослинних браконьєрів – знищення червонокнижних первоцвітів шкодить природі, а їх реалізація передбачає штрафні санкції.



Екологи та правоохоронці закликають сумчан не підтримувати дії рослинних браконьєрів – знищення червонокнижних первоцвітів шкодить природі, а їх реалізація передбачає штрафні санкції.

Про роль первоцвітів як елементів екосистеми, цивілізовані альтернативи милування такими рослинами та власне відповідальність за їх придбання чи збут під час брифінгу в міській раді розповіли кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології та природозахисних технологій СумДУ Тетяна Кузьміна та начальник сектору Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області Максим Самотой.

Вразливими, тендітними та вибагливими за місцем розташування назвала Тетяна Кузьміна більшість червонокнижних рослин, які з’явились з приходом весни. Черемша, підсніжники, проліски, ряст, крокуси, сон-трава, горицвіт та інші, підкреслила фахівець, об’єднані грандіозним процесом кругообігу речовин з іншими організмами, та лише залишаючись у природньому середовищі здатні на відродження.

Так, обережне зрізання квітки та листя не дасть змоги цибулинню накопичити поживні речовини і розцвісти наступного року. Навіть викопування з корінням, за словами кандидата біологічних наук, завдає шкоди як масиву рослин, так і ґрунту під ним, позаяк останній при витоптуванні втрачає природні властивості – пухкість, необхідну для зростання первоцвітів. Ще одним потужним фактором, який винищує первоцвіти, фахівець назвала вирубування лісів, адже ті найчастіше можуть зростати тільки в старовікових лісах. А от нові, штучно створені можуть забезпечити необхідні умови тільки за більше ніж 10 років.

На противагу цьому, цивілізованими альтернативами милування червонокнижними рослинами доцент кафедри екології та природозахисних технологій СумДУ називає вирощування рідкісних квітів за допомогою придбаного в спеціалізованому магазині насіння або цибулиння. Ті, хто просто бажають залишити оригінальне фото на згадку з колекціями первоцвітів, можуть відвідати «Ботанічний сад місцевого значення Юннатівський» на вул. Харківська, 13 та «Ботанічний сад місцевого значення СумДПУ ім. А. С. Макаренка» на вул. 20 років Перемоги, 23.

Разом із тим, небайдужих сумчан просять повідомляти на безкоштовну лінію «102» про факти збуту чи купівлі первоцвітів. На місце злочину приїдуть патрульні або дільничий, підкреслив начальник сектору Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області Максим Самотой.

Так, згідно зі статтею 88-1 КУпАП, порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються у відповідності до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн до 3655 грн) з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

У відповідності до статті 152 КУпАП за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів також передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн) і на посадових осіб та підприємців – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

Загалом у Сумах у рамках щорічної операції «Первоцвіт», яка стартувала на території всієї Сумської області 1 березня і триватиме по 17 травня, вже зафіксовано чотири факти продажу таких рослин, рішення щодо складання протоколів на правопорушників – в процесі. Інспектують центральні вулиці міста (вул. Іллінська, вул. Набережна р. Стрілка, вул. Засумська, вул. Шевченка) та ділянки в мікрорайонах (ринок на вул. Інтернаціоналістів, пр-ті Курський, вул. СКД тощо) 28 нарядів. Ще три факти продажу під час патрулювання виявили мобільні групи з контролю за дотриманням карантину, до складу яких увійшли правоохоронці. Протоколів за статтею 152 КУпАП складено – чотири.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: