Завантаження ...

Сумські самопливні колектори потребують реконструкції

Через зношеність залізобетонних колекторів, які вже відпрацювали свій термін, на каналізаційних мережах дедалі частіше почали виникати аварійні ситуації.



Через зношеність залізобетонних колекторів, які вже відпрацювали свій термін, на каналізаційних мережах дедалі частіше почали виникати аварійні ситуації.

Так, від початку березня у Сумах сталося 8 провалів залізобетонних самопливних колекторів. Обвали грунту та руйнування асфального покриття утворилися по вулицям Івана Сірка, Інтернаціоналістів, Замостянська, Лінійна, Черкаська. Працівники КП «Міськводоканал» оперативно ліквідували аварії на 4 ділянках, просанувавши 187 метрів.

Наразі аварійно-ремонтні бригади працюють на перекресті вулиць Черкаська-Лінійна. Аби забезпечити містян водовідведенням здійснюється цілодобова перекачка стоків.

«На сьогодні аварійно-ремонтна бригада забезпечує цілодобову перекачку стоків у три етапи по вулиці Черкаська. Від 5 березня на цій ділянці власними силами нам вдалося просанувати 81 метр із 1400 необхідних. На реконструкцію колектору готується проєктно-кошторисна документація. За попередніми розрахунками, для усунення аварії на Черкаській необхідно близько 20 мільйонів гривень. Задля недопущення екологічної небезпеки на вулицях Інтернаціоналістів, Івана Сірка та Героїв Крут необхідно замінити майже 2 кілометри самопливного колектору», – говорить Йосип Тисівський, головний інженер сумського водоканалу.

За його словами, самопливні колектори, на яких сталися аварії, були побудовані з залізобетону в 70-80-х роках. З часом, під дією агресивних речовин, бетон стає крихким, а залізна арматура іржавіє. Через це термін експлуатації каналізаційних мереж – до 25 років.

Реновація колекторів із використанням сучасних полімерних матеріалів – єдиний спосіб недопущення каналізаційного колапсу в місті. Проте ці роботи дороговартісні та мають здійснюватися за рахунок міського бюджету відповідно до затвердженої у 2018 році схеми оптимізації системи водопостачання та водовідведення. Наразі КП «Міськводоканал» та Департамент інфраструктури міста кошти в повному обсязі ще не отримали.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: