Завантаження ...

На Сумщині посилять заходи із запобігання пожеж у екосистемах

Сьогодні під час чергового засідання Сумської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Василь Хома доручив посилити заходи із запобігання пожеж



Сьогодні під час чергового засідання Сумської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Василь Хома доручив головам райдержадміністрацій, сільським, селищним та міським головам, керівникам відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації, керівникам підприємств, установ та організацій Сумської області посилити заходи із запобігання пожеж

«Наше спільне завдання – не накладати штрафи, а працювати на випередження. Тому протидія масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь має бути одним із першочергових питань як на порядку денному органів обласної влади, органів місцевого самоврядування, так і всіх управлінь лісового та мисливського господарств, підприємств, установ та відповідних організацій Сумської області», – зауважив голова облдержадміністрації.

Як доповів начальник Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області Геннадій Волик, 2020 рік за своїми негативними показниками, кількістю пожеж у природних екосистемах та нанесеними матеріальними збитками від пожеж перевищив майже всі останні роки.

«Протягом 2020 року на території Сумської області виникло 2818 пожеж у природних екосистемах на загальній площі більше 600 га. Внаслідок випалювання залишків сухої рослинності 3 чоловіки отримали травми різного ступеню тяжкості та 4 людини загинуло», – констатував Геннадій Волик.

На гасіння вищезазначених пожеж від пожежно-рятувальних підрозділів Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області пожежна техніка залучалася 2845 разів. А так, як показник витрат держави на виконання функцій забезпечення пожежної безпеки та гасіння пожеж для Сумської області у 2020 році складав 54 тис. 964 грн., то внаслідок пожеж в екосистемах держава понесла збитки у сумі більше 150 млн. грн.

Голова облдержадміністрації Василь Хома наголосив, що в області має бути організовано цілодобовий моніторинг пожеж у природних екосистемах та налагоджено обмін оперативною інформацією між пожежно-рятувальними підрозділами Управління ДСНС у Сумській області, головами райдержадміністрацій і територіальних громад, усіма лісовими господарствами області та прикордонними загонами.

За підсумками засідання Сумської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій голови райдержадміністрацій, селищні та міські голови до 8 квітня мають затвердити та організувати виконання заходів з протипожежного захисту лісових масивів, лісопаркових і рекреаційних зон, заказників, заповідних територій, торфовищ і сільгоспугідь.

Протягом пожежонебезпечного періоду буде заборонено розведення багать у лісах області (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях); заїзд на територію лісових фондів (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети. Під заборону підпадає також і відвідування населенням ділянок лісу з хвойним насадженням при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди.

На постійній основі протягом періоду підвищеного ризику виникнення пожеж в екосистемах керівництву Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства, Сумського обласного підприємства «Сумиоблагроліс», Гетьманському національному природному парку, Національному природному парку «Деснянсько-Старогутський», Регіональному ландшафтному парку «Сеймський», Природному заповіднику «Михайлівська цілина» необхідно забезпечити оперативне виявлення загорянь в лісових масивах шляхом наземного маршрутного патрулювання, авіапатрулювання, з застосуванням безпілотних літальних апаратів, спостережень з пожежно-спостережних веж.

Ще один із основних пунктів протоколу засідання – організація забезпечення сучасними засобами зв’язку лісові господарства, розташовані на їх територіях пожежно-спостережні пункти та пункти прийому повідомлень про пожежі від екіпажів літаків (вертольотів), лісові пожежні станції, працівників, що патрулюють.

Члени обласної комісії ТЕБ та НС також затвердили Комплексний план заходів щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільськогосподарських угідь у пожежонебезпечний період 2021 року.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: