Завантаження ...

Науковці СНАУ апробують використання собак для ранньої діагностики вірусу у людей

Науковці кафедри технології виробництва, переробки продукції тваринництва та кінології Сумського національного аграрного університету працюють над проєктом



Науковці кафедри технології виробництва, переробки продукції тваринництва та кінології Сумського національного аграрного університету працюють над проєктом, який може стати новим словом у протидії поширенню коронавірусної хвороби. Він полягає у тому, щоб навчити службових собак визначати наявність коронавірусу у людини на дуже ранніх строках. Така діагностика могла б суттєво допомогти у зниженні темпів поширення хвороби.

Відповідальними за проєкт є Юлія Павленко, доцент, завідувачка кафедри технології виробництва, переробки продукції тваринництва та кінології СНАУ, яка є керівником проєкту, а також відповідальний виконавець, аспірант кафедри і кінолог Софія Свисенко. Науковиці пояснили, що точність, з якою собака здатна визначити наявність інфекції у зразку більша від 90%. При цьому традиційні методи діагностики можуть давати лише 70% точності.

Юлія Павленко розповіла, що працювати над проєктом колектив почав влітку, як тільки з’явився цей досі не бачений коронавірус. Зараз проєкт готується на конкурс, який оголосило Міністерство освіти і науки.

Варто зазначити, що досвід використання службових собак для виявлення хворих на коронавірус. Такий метод успішно застосовується в аеропорту міста Гельсинки. Про намір застосовувати таку методику повідомили і в українському Міністерстві внутрішніх справ. Завдяки особливій будові нюхового аналізатора собаки за лічені хвилини можуть виявити необхідний елемент. При цьому для самих собак-детекторів коронавірус не становить жодної загрози.

У планах підготувати п’ять тварин для визначення коронавірусу і ще стільки ж для визначення туберкульозу. Для допомоги у ранній діагностиці небезпечного вірусу планують використовувати собак порід бельгійська вівчарка малінуа, німецька вівчарка, лабрадор ретривер і, як варіант – американський кокер-спанієль.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: