Завантаження ...

Жителі Сумської області вакцинуватимуться від COVID-19 у 5 етапів

Згідно з планами Міністерства охорони здоров’я України щодо вакцинації від COVID-19 визначена така етапність вакцинації:



Згідно з планами Міністерства охорони здоров’я України щодо вакцинації від COVID-19 визначена така етапність вакцинації:

Етап 1: вакцинація людей із критичним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та тих, які виконують критичні функції у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19: планове охоплення: близько 367 000 людей – <1 % від загальної чисельності населення України; підхід до здійснення вакцинації: вакцинація мобільними бригадами.

Етап 2: вакцинація людей із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та тих, хто надає медичні послуги: планове охоплення: близько 2,5 мільйонів людей – 6,1% від загальної чисельності населення України; підхід до здійснення вакцинації: через мережу первинної медичної допомоги та мобільними бригадами.

Етап 3: вакцинація людей із високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та тих, які виконують функції із підтримки безпеки та життєдіяльності держави: планове охоплення: близько 7,2 мільйонів людей – 17,1% від загальної чисельності населення України; підхід до здійснення вакцинації: через мережу первинної медичної допомоги та мобільними бригадами.

Етап 4: вакцинація людей із підвищеним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та тих, які виконують функції із підтримки безпеки та життєдіяльності держави: планове охоплення: близько 11 мільйонів людей – 26% від загальної чисельності населення України; підхід до здійснення вакцинації: через мережу первинної медичної допомоги та мобільними бригадами.

Етап 5: Після виконання етапів 1-4 вакцинальної кампанії, в умовах широкого доступу до вакцин від коронавірусної хвороби COVID-19 та у разі повного ресурсного забезпечення, заплановано здійснення 5 етапу із охопленням вакцинацією дорослих віком від 18 років та старше, які не увійшли до пріоритетних груп. За оціночними даними, кількість таких людей може сягати близько 13 млн.

Передбачається, що вакцинація від COVID-19 на кожному з етапів буде проводитись раундами. В одному раунді планується вакцинувати населення однією дозою вакцини. Кожен раунд триватиме протягом 20-25 днів. Загалом передбачено два раунди для завершення одного повного циклу вакцинації, з урахуванням того, що існуючі вакцини від COVID-19 потребують введення двох доз.

Перший етап кампанії з вакцинації розпочнеться з «першої хвилі» імунізації від COVID-19. В рамках «першої хвилі» вакцинації, передбачається використання вакцин виробництва Pfizer/BioNTech, отриманих через механізм COVAX AMC. Зважаючи на те, що поставки вакцин для етапу «першої хвилі» будуть обмежені (очікувана кількість – 117 000 доз; 58 500 людей), планується першочергово вакцинувати медичних працівників, які безпосередньо надають медичну допомогу хворим на COVID-19 (як на базі стаціонарів, так і в екстреній медичній допомозі тощо). Вакцинація в рамках «першої хвилі» буде здійснена із залученням мобільних бригад, які здійснюватимуть виїзди до місць перебування організованих колективів.

Загалом, під час першого етапу спершу будуть вакциновані: усі працівники мобільних бригад з вакцинації; усі медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал), які працюють в ЗОЗ де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19; усі працівники лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на коронавірусну хворобу COVID-19; усі працівники екстреної медичної допомоги, включаючи водіїв; люди, які перебувають у спеціалізованих закладах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо); працівники спеціалізованих закладів (інтернатів, будинків для осіб похилого віку тощо); військовослужбовці (включаючи Збройні Сили України та Національну гвардію України), які беруть участь в Операції об’єднаних сил на Сході України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: