Завантаження ...

У Сумах школи і дитячі садочки перевірять на предмет якості харчування

Міський голова під час апаратної наради доручив управлінню освіти і науки та профільному заступнику міського голови провести перевірку шкіл і дитячих садочків на предмет якості харчування.



Міський голова Олександр Лисенко під час апаратної наради доручив управлінню освіти і науки та профільному заступнику міського голови провести перевірку шкіл і дитячих садочків на предмет якості харчування.

«Необхідно перевірити освітні заклади щодо якості харчування. Чомусь молоко ми не беремо у нашого молокозаводу, який поруч. Ми обов'язково перевіримо всі тендери, як прописуються умови для підприємств, що наші сумчани не мають можливості поставляти продукцію. Яким чином це відбувається, якщо ми знаємо, що сухе чи згущене молоко наш завод не виробляє, чому це потрапляє в тендер. Чому із Харківської області до наших шкіл возять молоко. Зрозуміло, що є система ProZorro і ми по ній працюємо, але умови повинні бути рівними. Сьогодні якість є однією зі складових тендеру і на це потрібно звертати увагу в першу чергу», – зауважив міський голова.

Він повідомив, що змінити систему харчування планували в минулому році, але ситуація з COVID-19 внесла свої корективи.

«Необхідно продовжити роботу в даному напрямку, можливо запроваджувати систему «шведського столу», але необхідно зробити так, аби діти мали бажання харчуватись у наших шкільних їдальнях. Я не говорю про всі школи, є освітні заклади, які ми будемо ставити за приклад іншим. Але необхідно провести цю роботу. Ми ж з вами перемогли вже спреди, є тепер гарне масло у шкільних їдальнях. Так треба і по інших продуктах харчування. Беремо це питання під контроль, і починаємо з перевірки їдалень і експертизи», – сказав міський голова.

Він доручив опрацювати питання покращення ситуації та зауважив, що попередньо експертна комісія має надати пропозиції з цього приводу.

Начальник управління освіти і науки Антоніна Данильченко запевнила, що робота в даному напрямку буде посилена.

Крім того, Олександр Лисенко поцікавився ситуацією стосовно збору батьківських коштів: «У мене є інформація, що є поодинокі випадки, коли з батьків збирають кошти. Ми з вами виділяємо великі гроші, на те, щоб по кодах економічної класифікації видатків бюджету 2210 («Предмети, матеріали, обладнання та інвентар») і 2240 («Оплата послуг (крім комунальних») школи не мали проблем. Якщо є такі проблеми, давайте про це розмовляти, вирішувати ситуацію, але збирати з батьків гроші я нікому не дам. Ми зіткнулися з ситуацією, коли хтось, прикриваючись, напевне, якимись підзаконними актами, звертається до батьків, щоб допомогли, ну якщо є проблема, звертайтесь до нас, будемо ми допомагати. У нас ніяких рішень, що можна збирати кошти з батьків не було!».

Антоніна Данильченко зауважила, кошти на утримання закладів освіти ніхто не дозволяв збирати.

«Проблема полягає в тому, що коди 2210 і 2240 залишились недофінансованими за минулий рік. Не можу гарантувати, що в жодному з 90 закладів освіти такої ситуації не було. Вивчимо проблему, попередимо всіх ще раз. Посилимо роботу з директорами, з'ясуємо ситуацію і наведемо лад», – сказала посадовиця.

Олександр Лисенко наголосив, що стосовно фінансування кодів 2210 і 2240 переглянуть кошторис, у разі, якщо цього року є ризики з фінансуванням, – ситуацію налагодять.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: