Завантаження ...

У Сумах на міські очисні споруди надходять стічні води із перевищенням концентрацій забруднюючих речовин

Найбільшим чинником нестабільної роботи очисних споруд КП «Міськводоканал» є залпові надходження забруднюючих речовин від сумських підприємств, які призводять до порушень процесу біологічної очистки міських стічних вод



Найбільшим чинником нестабільної роботи очисних споруд КП «Міськводоканал» є залпові надходження забруднюючих речовин від сумських підприємств, які призводять до порушень процесу біологічної очистки міських стічних вод. Для своєчасного реагування на очисних спорудах здійснюється щоденний лабораторний контроль.

Так, 25-26 січня 2021 року Найбільшим чинником нестабільної роботи очисних споруд КП «Міськводоканал» є залпові надходження забруднюючих речовин від сумських підприємств, які призводять до порушень процесу біологічної очистки міських стічних вод. лабораторією очисних споруд КП «Міськводоканал» було зафіксовано перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин в стічних водах, які надійшли на міські очисні споруди.

Були зафіксовані значні коливання якості вхідних стічних вод за головними показниками: вмісту азоту амонійного і фосфатів, а також високі концентрації інших забруднювачів.

На даний час погіршення якості вхідних побутових стічних вод зумовлено застосуванням великої кількості миючих засобів та антисептиків, серед яких зустрічаються бактерицидні препарати.

Зміна в останні роки складу стічних вод, поява у них токсичних сполук, бактерицидних речовин, аніонних поверхнево-активних речовин негативно впливає на процес біологічного очищення. Окрім того, при зимовій низькій температурі повітря уповільнюється швидкість біологічних процесів, що додатково знижує показники якості очищення стічних вод.

Таким чином, при надходженні до очисних споруд стічних вод із такими суттєвими перевищеннями концентрацій забруднюючих речовин за наявної технології біологічної очистки неможливо досягти зниження остаточного вмісту розчинених фосфатів і азоту, а також техногенних сполук, які не підлягають біологічному розкладу.

Для підвищення ефективності очищення стічних вод КП «Міськводоканал» працює над удосконаленням технології та модернізацією обладнання, а саме поступово здійснює:

  • реконструкцію та заміну застарілого і аварійного обладнання на очисних спорудах;
  • визначення реальних, в тому числі погодинних навантажень на станцію очистки по концентраціям забруднювачів та підбір на цій основі відповідного сучасного насосного і аераційного обладнання;
  • вивчення складу і властивостей токсичних речовин у стічних водах, а також дослідження їхнього впливу на мікроорганізми активного мулу та роботу споруд біологічного очищення;
  • використання новітніх біотехнологій очищення промислових і побутових стічних вод, таких як біологічна активація мікроорганізмів активного мулу.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: