Завантаження ...

Фахівці територіальних громад Сумщини вчилися складати паспорти бюджетних програм

Представники фінансових органів та головних розпорядників бюджетних коштів 35 територіальних громад Сумської області взяли участь у семінарі «Складання паспортів бюджетних програм місцевих бюджетів та звітів про їх виконання»



Представники фінансових органів та головних розпорядників бюджетних коштів 35 територіальних громад Сумської області взяли участь у семінарі «Складання паспортів бюджетних програм місцевих бюджетів та звітів про їх виконання», що був організований Сумським регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою»

Як повідомила керівник Сумського регіонального офісу Марина Лобова, тема семінару є специфічною. Вона стосується представників економічних, бухгалтерських та фінансових служб територіальних громад. Але формування паспортів бюджетних програм дозволяє перейти від практики фінансування за принципом утримання бюджетних установ до практики надання послуг високої якості населенню, ефективного витрачання коштів бюджету територіальної громади та задоволення потреб громади в публічних послугах.

«Саме за підсумками виконання бюджетних програм керівництво громади зможе прийняти управлінські рішення, які будуть базуватися на чітких і об’єктивних даних», – зазначила вона.

Під час зустрічі радниця з питань місцевих фінансів та управління Сумського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Ірина Алєєва ознайомила учасників з особливостями застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі, основними вимогами складання паспортів бюджетних програм та внесенням змін до них. Було проаналізовано відповідність форм бюджетного запиту та паспорту бюджетної програми, взаємозв’язок цільових та бюджетних програм.

«Інколи фахівці плутають поняття цільових та бюджетних програм. Місцева цільова програма розробляється, коли є проблема на рівні громади, розв'язання якої потребує бюджетних коштів та залучення до її виконання виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій. Цільова програма приймається не на один, а на кілька років, – пояснила Ірина Алєєва. – А бюджетна програма – це рядок в додатку 3 до рішення про місцевий бюджет громади на один рік. Тобто чітко визначені, закодовані відповідними цифрами (кодами класифікації видатків) відповідно до наказів Мінфіну, напрями використання коштів бюджету громади».

Також за її словами, головні розпорядники бюджетних коштів мають здійснити публічне представлення інформації про виконання бюджетних програм до 15 березня. Але у зв'язку з відсутністю у бюджетному законодавстві детального регламентування порядку публічного звітування головного розпорядника коштів (ГРК) про виконання бюджетних програм, доцільно розробити Порядок такого публічного звітування ГРК або включити його положення до Бюджетного регламенту.

«Мета цього публічного представлення – це інформування жителів громади про використання коштів бюджету, посилення відповідальності ГРК перед громадськістю за використання ресурсів бюджету, підвищення ефективності використання бюджетних коштів», – підбила підсумки Ірина Алєєва.

За матеріалами Сумського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: