Завантаження ...

Сумська міська ПЛР-лабораторія готується до роботи в звичайному режимі

Перша на Сумщині міська ПЛР-лабораторія готується до роботи в звичайному режимі.



Перша на Сумщині міська ПЛР-лабораторія готується до роботи в звичайному режимі.

Начальник управління охорони здоров’я Олена Чумаченко під час щопонеділкової апаратної наради розповіла, що в п’ятницю, 15 січня, ДП «Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» провело атестацію вірусологічного підрозділу бактеріологічної лабораторії КНП «Клінічна лікарня № 4», де проводитимуться відповідні дослідження, та надало висновок, що він відповідає визначеним критеріям.

Сьогодні ПЛР-лабораторія розпочала проводити референс-тестування, і вже цього тижня вона буде внесена до переліку лабораторій МОЗ, які проводять такі дослідження. Також направлені листи до ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» щодо укладення договору на проведення тестувань.

«Хочу ще раз наголосити, що для тих, хто проходить тестування за направленням лікарів первинної ланки, воно буде безоплатним. Сподіваюсь, що з часом ми зможемо проводити дослідження в добовий термін, що в свою чергу змінить на краще ситуацію як із тестуванням і контролем, так і лікуваанням, яке починатиметься швидше», – сказав Олександр Лисенко.

Олена Чумаченко повідомила, що з початку року зареєстровано 1354 нових випадки COVID-19, за аналогічний період грудня таких було 2065, листопаду – 3081. Попри зниження захворюваності, посадовиця відзначила те, що показники госпіталізації та смертності залишаються на високому рівні.

Так, за останню добу померло двоє містян, захворіло – 59, одужало – 140. Тижневі показники ЧОГО ??становлять відповідно 14, 614 і 903.

Ще хворіють 1765 містян. Стаціонарне лікування у підпорядкованих управлінню охорони здоров’я закладах проходять 160 пацієнтів: у КНП «Клінічна лікарня № 5» – 117 осіб (56 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, восьмеро – у відділенні інтенсивної терапії, троє – підключені до апарату ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 24 хворих (17 отримують кисень вільним потоком), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 19 дітей (одна дитина перебуває у відділенні інтенсивної терапії). У міських медичних закладах вільним залишається для дорослих 64 ліжка (всі забезпечені киснем), для дітей – 91 (65 забезпечені киснем).

Ще 43 містян лікуються в КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (40 перебувають на кисневій підтримці, двоє – у відділенні інтенсивної терапії, одна особа – на апараті ШВЛ), 30 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (21 отримує кисень вільним потоком, двоє перебувають у відділені інтенсивної терапії, один пацієнт підключений до апарату ШВЛ).

З початку ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію, а саме з початку квітня, у Сумах зареєстровано 21437 осіб із позитивним ПЛР-дослідженням. Серед них 20596 дорослих та 841 дитина. Одужало – 19442 людей.

На «гарячу лінію» з підтримки хворих на COVID-19, яка працює з 13 жовтня (тел.: 70-00-77), надійшло вже 741 звернення. Найчастіше сумчани цікавились питаннями обстеження, укладання декларацій, уточнення щодо лікування та госпіталізації.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: