Завантаження ...

Що зміниться у тестуванні пацієнтів з підозрою на COVID-19

До стандарту первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження щодо COVID-19 - тестування методом експрес-діагностики, результат якого можна отримати вже за 15 хвилин



До стандарту первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження щодо COVID-19 - тестування методом експрес-діагностики, результат якого можна отримати вже за 15 хвилин

З 22 грудня минулого року відбір матеріалів у хворих на ковід або підозрою на нього для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ є складовою частиною медичних послуг надавача первинної медичної допомоги.

Незалежно від того, в якому закладі – комунальному чи приватному – працює лікар, який має договір з НСЗУ, пацієнт отримує у нього безоплатно весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій. Перелік послуг чітко визначено. Це – консультації лікаря з метою профілактики та контролю захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинація дітей та дорослих відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень та амбулаторне лікування основних захворювань Також лікар первинної медичної допомоги виписує електронні рецепти, електронні направлення до фахівців спеціалізованої ланки, направлення на проведення діагностичних досліджень чи лікування.

Щодо боротьби з пандемією COVID-19, то первинна ланка відіграє у ній важливу роль. Адже заклади первинної медичної допомоги залучені до амбулаторного лікування пацієнтів з підозрою або встановленим діагнозом COVID-19. Сімейний лікар – саме та людина, кому першому телефонує пацієнт при симптомах ковід.

Щоб вчасно виявляти інфікованих коронавірусом пацієнтів, розширити доступ до тестування на COVID-19, а відтак ефективніше протистояти пандемії, керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби, прийняв розпорядження № 157, згідно з яким тестування пацієнтів на ковід тепер є частиною послуги на первинному рівні медичної допомоги та при амбулаторній допомозі.

Для виконання цих вимог з листопада 2020 року збільшена капітаційна ставка для первинки до 651,6 грн. Та внесені відповідні зміни в нормативно-правову базу. Ці зміни зафіксовані у наказі МОЗ № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» від 22 грудня 2020 року. Також ці зміни є у специфікаціях пакету надання медичної допомоги на первинній ланці. Тож з 22 грудня минулого року відбір матеріалів у хворих на ковід або підозрою на нього для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ є складовою частиною медичних послуг надавача первинної медичної допомоги.

Відповідно до оновленого порядку реалізації Програми медичних гарантій, у 1 кварталі цього року не буде пакету послуг для мобільних бригад, що відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19.

Натомість Центри надання первинної меддопомоги створюють пункти тестування. Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно. Також Центри медико-санітарної допомоги мають можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади.

У розпорядженні керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби № 157 йдеться про тестування і у спеціалізованих амбулаторно-поліклінічних закладах.

Також до стандарту первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження, а саме – тестування методом експрес-діагностики – швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати за 15 хвилин.

Скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 проводять: людям з підозрою на COVID-19; людям з симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії; пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації; особам, які були у тісному контакті з хворим на COVID-19 та тим, хто повернувся з регіонів, де зафіксовано масштабне розповсюдження COVID-19.

Швидкі тести надходять до регіональних Департаментів охорони здоров'я. Вони ж розподілятимуть потрібну кількість тестів на заклади охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу. Скринінгове дослідження проводиться за умови наявності відповідних тестів у медичному закладі.

Довідково. Реформа первинки стартувала у квітні 2018 року. Тож майже три роки українці мають можливість вільно обирати свого лікаря. Незалежно від місця прописки. На сьогодні своїх лікарів обрали понад 30 млн 870 тисяч українців. Це понад 75% населення країни. За даними електронної системи охорони здоров’я, первинну допомогу надають понад 23 400 лікарів Загалом, у 2020 році НСЗУ виплатила надавачам первинної медичної допомоги понад 18 мільярдів гривень.

За матеріалами Урядового порталу: https://www.kmu.gov.ua/news/pervinna-medichna-dopomoga-shcho-zminitsya-u-testuvanni-paciyentiv-z-pidozroyu-na-covid-19

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: