Завантаження ...

На Сумщині під час локдауну будуть проводитись екскурсії на відкритому повітрі

Про це повідомила під час брифінгу заступник директора Департаменту культури, інформаційної політики та туризму облдержадміністрації – начальник управління культури Олена Мельник



Про це повідомила під час брифінгу заступник директора Департаменту культури, інформаційної політики та туризму облдержадміністрації – начальник управління культури Олена Мельник

«Під час локдауну заклади культури будуть закриті для відвідувачів, дозволено буде працювати лише історико-культурним заповідникам, – зазначила Олена Мельник. – На Сумщині ми маємо 3 таких заповідники – Національний заповідник «Глухів», Державний історико-культурний заповідник «Посулля» та Державний історико-культурний заповідник у м. Путивлі. Будуть дозволені екскурсії на свіжому повітрі».

Довідково. Національний заповідник «Глухів» охоплює територію 75 га центральної історичної частини та ділянки природного ландшафту м.Глухова. На балансі заповідника знаходиться 5 пам’яток архітектури: «Дворянське зібрання» (1811), «Будинок П.Лютого» (кін. ХІХ ст.), «Банк М.Терещенка» (кін ХІХ ст.), «Київська брама Глухівської фортеці» (1766-1769), «Садибний будинок Кочубеїв» (1904). До його складу входить музей археології, створений у 2008 р.

Державний історико-культурний заповідник «Посулля» утворений у 2007 році на теренах Роменського та Недригайлівського районів Сумської області. До складу заповідника входять: музей та «Євангеліє Калнишевського» останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського, перший у світі Кулішівський пам’ятник мамонту, скіфський некрополь.

На території державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі під охороною держави перебуває 35 об’єктів культурної спадщини. Територія заповідника – 225 га (72 га у м. Путивлі і 153 га у Спадщанському лісі, що за 10 км від Путивля). До категорії пам`яток національного значення належить археологічна пам`ятка Городок – дитинець давньоруського Путивля, архітектурні ансамблі діючого Мовчанського монастиря (XVI-XIX ст.) та колишнього Свято-Духівського жіночого монастиря (XVII-XIX ст.), церква Миколи Великоріцького (XVIIІ ст.). Пам'яткам історії та культури у Спадщанському лісі в 2009 р. також надано національний статус.

У складі закладу діють п’ять музеїв: Путивльський краєзнавчий музей ( філія заповідника), Музей партизанської слави, Музей зброї та військової техніки, Музей монументального мистецтва тоталітарної доби «Парк радянського періоду» в Спадщанському лісі, Музей горюнської культури (відділи) та сектор заповідника – Монумент «Дзвін скорботи» в с. Нова Слобода.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: