Завантаження ...

У Сумах вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

У День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, очільник Сум Олександр Лисенко поклав квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля»



У День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, очільник Сум Олександр Лисенко поклав квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля», – вшанував пам'ять загиблих та подякував живим героям.

Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Відтак, сьогодні керівництво міста, області та громадськість зібрались біля пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля», вшанували пам'ять загиблих учасників ліквідації аварії хвилиною мовчання та звернулись до присутніх ліквідаторів зі словами щирої вдячності за самовідданість і героїзм, виявлені в боротьбі з невидимим ворогом.

«Ця біда торкнулася сотень тисяч українців – ліквідаторів, переселенців, дітей та дорослих. Без самовідданого героїзму тих мужніх людей, наслідки могли б бути набагато гірші. Жертвуючи власним життям та здоров’ям, ці герої боролися з невидимим ворогом, який з’їдав їх зсередини, – зауважив Олександр Лисенко. – Ми ніколи не дізнаємося справжню кількість жертв цієї катастрофи. Адже постраждали ті, хто перші кинулися приборкувати полум’я, ліквідатори аварії та їхні сім’ї, які чекали своїх героїв, мешканці Прип’яті та навколишніх сіл, які залишали свої домівки назавжди. Сьогодні я дякую всім ліквідаторам за те, що врятували нас та увесь світ. І хочу, щоб такі чорні сторінки назавжди залишилися в історії».

Ліквідаторам катастрофи Чорнобильської АЕС та їхнім родинам очільник міста побажав міцного здоров’я, благополуччя та родинного затишку, а також запевнив, що міська влада продовжить робити все від неї залежне, аби ліквідатори наслідків Чорнобильської аварії почувалися соціально захищеними.

Зауважмо, наразі в департаменті соціального населення міста, на обліку перебуває 2516 осіб, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи (ліквідаторів – 1441).

На 2020 рік з бюджету територіальної громади виділено 1,5 млн грн., завдяки чому 655 осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до І категорії, та дві дитини з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС, отримали одноразову матеріальну допомогу у розмірі 1100 грн. (профінансовано 722,9 тис. грн.), 1042 особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до ІІ категорії, виплачено кошти розмірі 500 грн. (профінансовано 521,1 тис. грн).

того, до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 46 учасників ліквідації наслідків аварії у 1986 році, які не мають статусу осіб з інвалідністю внаслідок війни, отримають матеріальну допомогу в сумі 500 грн. кожному.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: