Завантаження ...

До уваги фотографів Сумщини: у Вікіпедії пройде Конкурс наукових фотографій

З 1 по 30 листопада в українській Вікіпедії проходитиме Конкурс наукових фотографій та зображень, приурочений до Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку, який відзначають 10 листопада



З 1 по 30 листопада в українській Вікіпедії проходитиме Конкурс наукових фотографій та зображень, приурочений до Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку, який відзначають 10 листопада

Метою конкурсу є популяризація наукових знань через наповнення найбільшої онлайн-енциклопедії Вікіпедії зображеннями, що ілюструють наукові процеси, явища та об’єкти.

Участь у конкурсі можуть взяти всі охочі. Для цього потрібно з 1 по 30 листопада завантажити фотографії, що документують світ науки. Це можуть бути зображення, що показують об’єкти та ефекти досліджень, вчених під час роботи чи їх дослідницьке обладнання у 5 номінаціях: «Мікроскопія», «Нефотографічні зображення» (у тому числі відео), «Люди в науці», «Загальна категорія», «Живі організми».

«Вікіпедія є стартовою сторінкою для знайомства з науковими уявленнями про світ для багатьох людей. Науковці долучаються до поліпшення статей, але, окрім достовірності, статті також мають бути зрозумілими нефаховому читачеві. У цій справі дуже допомагають ілюстрації. Проте, вільні, не захищені «копірайтом» (copywrite) і платним доступом (paywall) матеріали досить важко знайти, саме тому ми регулярно проводимо цей конкурс. Ми прагнемо, аби фотографії, що документують світ науки, знайшли своє місце у статтях Вікіпедії, спонукали започатковувати нові й покращувати вже існуючі статті та розкривали читачам цікавий світ науки. Важливим є й знайомство самих науковців з механізмами роботи Вікіпедії та її спільнотою через нескладне завантаження медіафайлів на Вікісховище», − розповів член організаційного комітету Конкурсу наукових фотографій Олексій Болдирєв.

Фотографії учасників конкурсу мають бути зроблені ними особисто цього року або будь-коли. Подати можна необмежену кількість фото. Допускаються зображення та ілюстрації, зроблені комп’ютером, або за допомогою комп’ютерної техніки.

Подані роботи оцінюватиме кваліфіковане журі, до складу якого входять спеціалісти із різних галузей знань. У кожній номінації буде обрано три переможці. Автори найкращих фото отримають дипломи та подарункові сертифікати інтернет-магазинів.

Сторінка конкурсу з умовами участі: http://wikiscience.wikimedia.org.ua

Довідково. Уперше конкурс наукових зображень був проведений 2011 року вікіпедистами з Естонії. В Україні конкурс вперше пройшов у 2015 році у межах загальноєвропейської акції.

Конкурс в Україні проводить громадська організація «Вікімедіа Україна». Традиційно конкурс підтримують науково-популярний портал «Моя наука» та команда «Дні науки».

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є єдиним регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, а також залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.

WikiScience Contest 2020: Конкурс фото про науку пройде з 1 по 30 листопада 2020 року. Конкурс організовано з метою популяризації науки та поліпшення ілюстрації статей Вікіпедії на наукову тематику. Деталі на сторінці: http://wikiscience.wikimedia.org.ua. Сторінка конкурсу на Фейсбук.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: