Завантаження ...

У Сумах відкрили перший в області центр дуальної освіти

Керівництво міста взяло участь у відкритті навчально-виробничого центру дуальної освіти на базі Машинобудівного фахового коледжу СумДУ.



Керівництво міста взяло участь у відкритті навчально-виробничого центру дуальної освіти на базі Машинобудівного фахового коледжу СумДУ.

На офіційній презентації відокремленого структурного підрозділу закладу освіти, діяльність якого спрямована на комплексну підготовку спеціаліста, готового до роботи на підприємстві одразу після закінчення вишу, були присутні перший заступник міського голови Володимир Войтенко, заступник очільника Сум Віра Мотречко, голова Сумської обласної державної адміністрації Роман Грищенко, засновник групи компаній «Технологія», Володимир Заєць, начальник департаменту освіти та науки Вікторія Гробова, народні депутатки України Ольга Коваль та Тетяна Рябуха, ректор СумДУ Анатолій Васильєв, директор КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Олександр Ємець та представники компанії-дистриб’ютера найбільшого виробника верстатів ЧПК «Haas Factory Outlet».

Володимир Войтенко підкреслив значущість створення даного навчального осередку у формуванні професійних компетентностей майбутніх випускників, в основі яких практичні вміння і навички. Разом із тим посадовець зауважив, що це також є чудовим прикладом взаємодії міської, обласної та центральної влади з бізнесом на благо розвитку фахової передвищої освіти в Сумської області та подякував керівнику підприємства-партнера АТ «Технологія» Володимиру Зайцю за реалізацію даного проєкту.

«За дуальною освітою – майбутнє технічної сфери та розвитку й розбудови наших Сум. Міська влада спільно з потужним й соціально-відповідальним бізнесом працює задля досягнення цієї мети. Адже нам дуже важливо, аби навчання наших дітей відбувалось за допомогою сучасної матеріальної бази, а потім, відповідно, ці фахівці залишались саме на рідній землі та збагачували когорту сумських професіоналів», – зазначив заступник міського голови.

Ідея створення центру зародилась ще у 2017 році, розповів директор Машинобудівного фахового коледжу СумДУ Микола Антиков. З нагоди 100-річчя коледжу та за ініціативи групи підприємств АТ «Технологія» було розроблено пілотний проєкт навчального центру дуальної освіти на умовах державно-приватного партнерства у сфері освіти і науки. Потому схвалення отримали від бюджетного комітету Верховної Ради України та Міністерства освіти і науки України.

Загальна сума інвестицій у проєкт склала 15 млн грн, у тому числі 2 млн грн було виділено з бюджету Сумської міської територіальної громади.

Перший у регіоні центр дуальної освіти нині здійснює підготовку студентів за спеціальностями: «Галузеве машинобудування», «Видавництво та поліграфія». Зокрема, майбутні спеціалісти навчаються та вже безпосередньо працюють у лабораторіях з виробництва бахіл, полімерів, флексорного друку та універсальних верстатів.

«Це справжнє свято для нашого трудового колективу та студентства! Мрії стали реальністю, а теорія та практика – аналогами. Відтепер діти розуміють кожну дрібницю у широкомасштабному навчальному процесі, а практика на підприємствах Олександра Зайця, ще й до слова, оплачувана, стане для них лише черговою сходинкою у підвищенні майстерності», – наголосив Микола Антиков.

Міський голова Олександр Лисенко запевнив, що створення центру дуальної освіти не останній позитивний результат роботи міської влади і бізнесу. Попереду в управлінців чимало ідей та напрацювань, які слугуватимуть фундаментом процвітання освітньої та промислової галузей у місті над Пслом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: