Завантаження ...

Поліція Сумщини застерігає: спалювання сухої рослинності призводить до трагічних наслідків

За останній час почастішали випадки випалювання сухої трави, листя та чагарників. Масштаб цього явища набуває загальнодержавних розмірів і призводить до масових пожеж, під час яких гинуть люди



За останній час почастішали випадки випалювання сухої трави, листя та чагарників. Масштаб цього явища набуває загальнодержавних розмірів і призводить до масових пожеж, під час яких гинуть люди, вигорають тисячі гектарів цінного лісу, природних заповідників, унікальних екосистем; спричиняються мільйонні збитки народному господарству.

Днями жертвами підпалів сухої рослинності стали двоє жителів Сумщини. Так, першого вересня на власній присадибній ділянці під час спалювання сміття та сухих рослин загинув від отруєння чадним газом 60-річний житель Роменщини.

За аналогічних обставин загинула 89-річна пенсіонерка з Білопільщини. Літня жінка на своєму городі палила суху траву, полум‘я перекинулось на солом‘яні валки сусіднього городу. Намагаючись самотужки загасити вогонь, вона надихалась чадного газу, втратила свідомість і впала у багаття.

В поліції за обома фактами розпочали кримінальні провадження, в рамках яких остаточно встановлюють причини та обставини смерті громадян.

Правоохоронці застерігають жителів області від випалювання сухої рослинності, і попереджають про адміністративну відповідальність за подібне «господарювання»:

  • ст. 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) передбачає стягнення штрафів у розмірі від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 1360 грн.), а на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 -1700 грн.).
  • за самовільне випалювання рослинності або її залишків, ст. 77-1 КУПАП передбачено накладення штрафу від ста вісімдесяти до триста шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.), на посадових осіб – від дев'ятисот до однієї тисячі двухсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300 –21420 грн.).

Окрім того, ст. 270 КК України «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки» передбачає покарання від чималого штрафу до позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Поліція закликає суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах. Категорично забороняється розводити багаття поблизу сухої рослинності, спалювати суху траву, листя чи чагарники. Будьте відповідальні у своїх вчинках, дотримуйтесь чинного законодавства і бережіть унікальну природу нашого сумського краю.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: