Завантаження ...

Поліція Сумщини розшукує аферисток, які обдурили двох жительок області

Двадцять три тисячі гривень «поклали у кишеню» шахраї, скориставшись довірою літніх жінок. Одна із потерпілих втрапила у вже відому схему аферистів «Ваш син скоїв ДТП»



Двадцять три тисячі гривень «поклали у кишеню» шахраї, скориставшись довірою літніх жінок. Одна із потерпілих втрапила у вже відому схему аферистів «Ваш син скоїв ДТП», інша ж обміняла справжні купюри на сувенірні.

До Шосткинського відділу поліції із заявою про злочин звернулась 88-річна пенсіонерка. Вона розповіла поліцейським: коли вона відпочивала на лавці біля свого будинку, до неї підійшла невідома жінка та запропонувала купити меду. Запропонована нею ціна бабусю цілком влаштувала, тож вона попрямувала до будинку за гаманцем, у якому знаходилась чимала сума. Очевидно, «продавчиня» побачила гроші, оскільки попросила стареньку їх роздивитися. Після чого зробила висновок, що гроші начебто «старого зразка», і їх необхідно терміново обміняти на нові. Дама люб‘язно запропонувала свою допомогу: мовляв, вона може просто зараз обміняти готівку, і літня жінка, не роздумуючи, віддала їй всі свої заощадження, отримавши натомість пачку новеньких банкнот.

Уже пізніше, намагаючись розплатитися цими «грошима» у місцевій крамниці, старенька зрозуміла, що стала жертвою аферистки. Адміністраторка магазину пояснила, що насправді такі купюри не є банківськими квитками, а являються звичайними сувенірними папірцями.

Ще однією жертвою шахраїв стала 60-річна мешканка Тростянецького району. Як розповіла потерпіла, ввечері на її мобільний зателефонувала невідома жінка, яка назвалась співробітником поліції. Співрозмовниця повідомила стурбованій тростянчанці, що начебто її син скоїв дорожньо-транспортну пригоду, в результаті якої постраждала дитина. І запропонувала «вирішити» питання щодо уникнення чоловіком кримінальної відповідальності, назвавши «ціну» у 35 000 гривень. Розгублена мати відповіла, що в неї є лише 10 000 гривень. Співрозмовниця погодилася на ці кошти та детально пояснила, як і на який рахунок слід переказати гроші. Жінка виконала всі інструкції так званої «поліціянтки», і зрозуміла, що стала жертвою аферистів лише тоді, коли сама подзвонила сину.

В поліції за обома фактами поліції відкрили кримінальні провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». У рамках досудового розслідування яких проводяться заходи з метою встановлення та затримання зловмисниць.

Поліція вкотре застерігає громадянам: не довіряйте незнайомим співрозмовникам, особливо тоді, коли мова заходить за гроші. Завжди зважуйте отриману від них інформацію, ніколи не поспішайте погоджуватися на малозрозумілі чи підозрілі пропозиції.

Намагайтеся якнайшвидше передзвонити тому, хто нібито потребує негайної допомоги, або людям, які можуть в даний момент бути поруч з ним – так ви підтвердите або спростуєте щойно отриману інформацію.

Якщо ви все ж таки стали жертвою аферистів – негайно телефонуйте до поліції, це збільшить шанси повернути втрачені кошти.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: