Завантаження ...

На Сумщині бджолярі вперше зможуть отримати державну фінансову підтримку

Як отримати бюджетну дотацію, розміри цієї підтримки та організацію роботи в цьому напрямку на місцевому рівні обговорили під час онлайн-семінару



Цього року держава впроваджує дотації для бджолярів за програмою «Фінансова підтримка сільгоспвиробників». Як отримати бюджетну дотацію, розміри цієї підтримки та організацію роботи в цьому напрямку на місцевому рівні обговорили під час онлайн-семінару з представниками райдержадміністрацій та ОТГ, що відбувся під головуванням заступника голови облдержадміністрації Віталія Максименка

«Сьогодні наше спільне завдання максимально сприяти участі всіх зацікавлених фізичних осіб та господарюючих суб’єктів у Сумській області в отриманні цієї державної дотації на бджолосім’ї, – звернувся до учасників зібрання Віталій Максименко. – Тому маємо опрацювати всі організаційні питання у цьому напрямку, аби наші бджолярі скористалися такою нагодою».

За інформацією директора обласного Департаменту агропромислового розвитку Олександра Маслака, на початок року в усіх категоріях господарств області нараховувалось 122,9 тис. бджолиних сімей, з яких 121,3 тис., або 99%, утримується в господарствах населення.

Цього року в Україні вперше запроваджується підтримка бджільництва, що є важливим для розвитку малого підприємництва на селі.

Дотація за бджолосім’ї надається на безповоротній основі фізичним особам та суб’єктам господарювання, які є власниками бджолосімей, за наявні у 2020 році від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю. У разі наявності більше ніж 300 бджолосімей максимальний розмір дотації становить 60 000 гривень одному отримувачу.

Для отримання дотації за бджолосім’ї фізичні особи та суб’єкти господарювання, які є власниками бджолосімей, подають за місцезнаходженням пасіки до відповідної сільської, селищної, міської ради (далі – органи місцевого самоврядування) до 1 жовтня 2020 року такі документи: копію ветеринарно-санітарного паспорта пасіки; копію рішення про державну реєстрацію потужності; копію довідки про відкриття поточного рахунка, виданої банком (суб’єкти господарювання); копію довідки або договору про відкриття рахунка в банку (фізичні особи); копію паспорта громадянина України (фізичні особи); довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у паперовій або електронній формі (суб’єкти господарювання); копію звіту про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин (форма 24-сг) на останню звітну дату на момент подання документів (суб’єкти господарювання, які є юридичними особами); довідку, видану органом місцевого самоврядування, про реєстрацію пасіки із зазначенням кількості наявних бджолосімей на останню звітну дату на момент подання документів (фізичні особи та фізичні особи – підприємці, зокрема сімейні фермерські господарства).

Органи місцевого самоврядування до 10 жовтня 2020 року мають скласти відомість фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які є власниками бджолосімей, і мають право на отримання дотації за бджолосім’ї (далі – відомості на отримання дотації за бджолосім’ї), за формою, встановленою Мінекономіки, та подати її до обласного Департаменту агропромислового розвитку.

Підставою для внесення до відомості на отримання дотації за бджолосім’ї є реєстрація потужності фізичної особи або суб’єкта господарювання, які є власниками бджолосімей, у Державному реєстрі потужностей операторів ринку.

Довідково. За підсумками 2019 року всіма категоріями господарств Сумської області вироблено 3 907 тонн меду, що складає у розрахунку на 1 бджолину сім’ю по 31,8 кг. Крім того, щорічно виробляється більше 48,6 тонн воску. У цьому році через несприятливі погодні умови прогнозується суттєве зниження обсягів продукції бджільництва.

На території Сумщини діє племінний бджолорозплідник з розведення бджіл української степової породи – ФОП «Єгошин» с. Куземен Охтирського району, який нараховує 792 бджолиних сім’ї. За рік господарством виробляється близько 10 тонн меду та до300 кгвоску. Щорічно з господарства реалізується понад 5-6 тис. племінних маток.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: