Завантаження ...

За шість днів рибоохоронний патруль Сумщини зафіксував 20 правопорушень

У період з 23 по 29 липня 2020 року державні інспектори Сумського рибоохоронного патруля задокументували 20 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів.



У період з 23 по 29 липня 2020 року державні інспектори Сумського рибоохоронного патруля задокументували 20 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, складено 13 протоколів за ч. 4 ст. 85 КУпАП (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову), один – за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства), один - за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП (незаконне придбання чи збут водних біоресурсів) та один - за ст. 90 КУпАП (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України). Також оформлено чотири акти виявлення та вилучення восьми одиниць безхазяйного майна.

«У порушників вилучено 26 од. заборонених знарядь лову та майже 6 кг водних біоресурсів. Збитки, завдані рибним запасам, склали близько 700 грн. Накладено штрафів на суму 85 грн. Передано до судів 15 справ для притягнення до адміністративної відповідальності» – повідомив керівник рибоохоронного патруля Олександр Непочатов.

Для прикладу, 23 липня під час рейду Сумським рибоохоронним патрулем викрито грубе порушення Правил рибальства на водоймі в с. Скуносове Путивльського району. Громадянин займався риболовлею за допомогою заборонених знарядь – чотирьма сітками. У такий спосіб він добув близько 1 кг водних біоресурсів: карась золотий – 2 екз. та рак – 1 екз. Збитки становлять 685,5 грн. На особу складено протокол за ч. 4 ст. 85 КУпАП та за ст. 90 КУпАП. Знаряддя вилучені на склад Сумського рибоохоронного патруля, згідно опису-оцінки знарядь лову.

24 липня рибінспекторами викрито порушення Правил рибальства на р. Віть в с. Ображіївка Шосткинського району. Рибалка добував водні біоресурси живцевими снастями, що перевищують дозволену кількість гачків - 9 щуковками. Риби не впіймав. На рибалку складено протокол за ч. 3 ст. 85 КУпАП та накладено 85 грн штрафу.

За даний період рибінспекторами в ході проведення рейдів по Сумській області вилучено 15 од. сіток, один «павук», одна «драга» та одна раколовка без водних біоресурсів.

Складено чотири акти виявлення та вилучення безхазяйного майна у Путивльському, Шосткинському та Білопільському районах, згідно з якими вилучено вісім сіток. З них у водне середовище випущено 2 кг риби.

Крім того, державні інспектори виявляють реалізаторів водних біоресурсів без сертифікатів якості та документів, які б підтверджували законність їх походження. Так, під час перевірки місць незаконної торгівлі водними біоресурсами, на ринку в м. Шостка зафіксовано продаж 3 кг водних біоресурсів, а саме 12 екз. линків. На реалізаторів оформлено протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП.

Сумський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватися встановлених Правил рибальства та з повагою ставитись до природних ресурсів. Якщо Ви помітили порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» (096) 838-25-70 або (0542) 77-90-13.

Довідкова інформація:

Розрахунок за вилов карася золотого здійснювався відповідно до постанови КМУ від 07.11.2012 №1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)». Штраф за один екземпляр впійманого карася золотого становить 330 грн.

Розрахунок за незаконне добування інших видів водних біоресурсів здійснювався відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за одну незаконно виловлену особину щуки становить 340 грн, лина – 119 грн, плітки – 85 грн, плоскирки – 34 грн, карася сріблястого, верховодки та окуня – по 17 грн, рака – 25,5 грн.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: