Завантаження ...

У трьох людей виявили гепатит під час акції-тестування на площі в центрі Сум

На Покровській площі в Сумах людей тестували на вірусний гепатит. З понад сотні сумчан, які пройшли тестування, у трьох виявили гепатит.



На Покровській площі в Сумах людей тестували на вірусний гепатит. З понад сотні сумчан, які пройшли тестування, у трьох виявили гепатит, повідомляє Суспільне.

Акція тривала близько двох годин. ЇЇ влаштували з нагоди Всесвітнього Дня боротьби з вірусними гепатитами.

До початку тестування біля лабораторії на колесах зібралася черга з людей, бажаючих пройти обстеження. Прийом почався о 16 годині. Експрес-тестування, 15 хвилин очікування результату, – і пацієнт дізнається про свій статус.

"Йшла повз, дивлюся: стоїть машина, лабораторія. Вирішила себе перевірити. Зараз поширюється ця хвороба, всі побоюються", - розповіла Галина Горева, яка вирішила пройти тестування.

"Прочитав про цей захід у Facebook, вирішив завітати. Минулого року теж проходив тестування", - розповів Олександр Вороненко.

Захід на Покровській площі організували представники громадської організації "Клуб "Шанс" спільно з фахівцями обласної інфекційної лікарні. Зараз на Сумщині на обліку перебувають 4500 осіб , хворих на гепатити, з них більшість мають саме гепатит С.

Сумщина тримається в трійці областей з найвищим рівнем захворюваності на гепатити, розповіла головна інфекціоністка області Ірина Троцька. "Це пов’язане саме з високим рівнем діагностики. В області вже кілька років працює програма "Антигепатит". У рамках цієї, а також державної програми, проліковано більше 1500 осіб", - розповіла лікарка.

Крім проходження експрес-тесту, кожен міг отримати рекомендації щодо профілактики вірусних гепатитів і алгоритм дій у разі виявлення інфекції

"Парадокс у тому, що хворі на гепатит в дев'яти з десяти випадків дізнаються пізно про свій діагноз. На ранніх стадіях надважливо виявити хворобу. Нині в Україні все лікується, і наше завдання – донести суспільству, що раз на півроку тестування – це нормально , як на гепатити, та і на ВІЛ ", - вважає керівник "Клубу "Шанс" Андрій Букін.

На акції також можна було проконсультуватися з фахівцями "Клініки, дружньої до молоді". У цій установі можуть пройти тестування сумчани, віком від 14 до 25 років.

"У цьому році ми маємо можливість тестування на ВІЛ, гепатит В і С, сифіліс одним швидким тестом з одного проколу пальця. Результат – через 15 хвилин", - розповіла завідуюча клінікою Владлена Концевич.

Експрес-тести мають точність понад 95 %. За умови отримання позитивного результату люди мають пройти додаткове обстеження в інфекційній лікарні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: