Завантаження ...

За тиждень рибоохоронний патруль Сумщини задокументував 17 порушень

У період з 25 по 30 червня 2020 року державні інспектори Сумського рибоохоронного патруля задокументували 17 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів.



У період з 25 по 30 червня 2020 року державні інспектори Сумського рибоохоронного патруля задокументували 17 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, складено 10 протоколів за ч. 4 ст. 85 КУпАП (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову), один – за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства) та три - за ст. 90 КУпАП (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України). Також оформлено три акти виявлення та вилучення п’яти одиниць безхазяйного майна.

«У порушників вилучено 22 од. заборонених знарядь лову та 48 кг водних біоресурсів. Збитки, завдані рибним запасам, склали 23 802 грн. Накладено штрафів на суму 85 грн. Передано до судів 13 справ для притягнення до адміністративної відповідальності» – повідомив керівник рибоохоронного патруля Олександр Непочатов.

Для прикладу, 23 червня 2020 року під час рейду Сумським рибоохоронним патрулем викрито грубе порушення Правил рибальства на р. Шостка в м. Шостка Сумської області. Громадянин займався риболовлею за допомогою забороненого знаряддя - одного «екрана». У такий спосіб йому вдалося виловити один кг риби: плітка – 5 екз., верховодка та плоскирка – по 3 екз., краснопірка – 2 екз. Збитки становлять 714 грн.

25 червня рибінспекторами викрито грубе порушення Правил рибальства. Інцидент стався на водоймі біля с. Коновалове Буринського району. Близько 23 години виявлено трьох громадян, які здійснювали вилов риби на гумовому човні забороненими знаряддями лову – десятьма сітками. У такий спосіб їм вдалося виловити майже 38 кг риби: плітка – 159 екз., лин – 31 екз., карась сріблястий – 19 екз., карась золотий – 10 екз., окунь – 2 екз. та щука – 1 екз. Завдано збитків рибному господарству України на суму 21 201 грн.

28 червня держінспектори задокументували порушення Правил рибальства на водоймі в с. Гудими Роменського району. Рибалка за допомогою одного «волока» добув 44 екз. раків, загальною вагою 1,5 кг. Сума збитку склала 1 122 грн.

На осіб складено протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП та за ст. 90 КУпАП. Знаряддя лову та гумовий човен вилучені на склад Сумського рибоохоронного патруля, згідно опису-оцінки знарядь лову.

За даний період складено три акти виявлення та вилучення безхазяйного майна у Путивльському та Шосткинському районах, згідно з якими вилучено п’ять сіток. З них у водне середовище випущено 2 кг риби.

Сумський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватися встановлених Правил рибальства та з повагою ставитись до природних ресурсів. Якщо Ви помітили порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» (096) 838-25-70 або (0542) 77-90-13.

Довідкова інформація:
Розрахунок за вилов карася золотого здійснювався відповідно до постанови КМУ від 07.11.2012 №1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)». Штраф за один екземпляр впійманого карася золотого становить 330 грн.
Розрахунок за незаконне добування інших видів водних біоресурсів здійснювався відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за одну незаконно виловлену особину щуки становить 340 грн, лина – 119 грн, плітки – 85 грн, плоскирки – 34 грн, карася сріблястого, верховодки та окуня – по 17 грн.

Сумський рибоохоронний патруль

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: