Завантаження ...

Сумщина туристична – де побувати вихідними

Літо - це час відпусток. Але через пандемію іноземні курорти мають карантинні обмеження. Давайте подивимось на ситуацію під іншим кутом – саме зараз час звернути увагу на свої такі близькі і такі незнайомі пам’ятки.

Літо - це час відпусток. Але через пандемію іноземні курорти мають карантинні обмеження.

Давайте подивимось на ситуацію під іншим кутом – саме зараз час звернути увагу на свої такі близькі і такі незнайомі пам’ятки. Сумщина багата на природу та туристичні об’єкти, які подарують яскраві та незабутні враження, емоції, спогади. Тож беріть заплічних і найближчого вікенду вперед по малій батьківщині!

Суми

У Сумах пам’ятників, давніх будівель, фонтанів, парків, скверів. Але ми хочемо привернути увагу до заміського відпочинку, де і подивитися є на що, і повітря чистіше.

У Сумах, на Луці, біля підніжжя крутого схилу до річки, в оточенні парку розташовується архітектурний ансамбль колишньої садиби поміщиків Линтварьових. Від семи будівель садиби збереглися лише три - колишній панський будинок і два флігелі. А.П. Чехов, який дружив з власниками садиби, провів на Луці три літа - в 1888, 1889 і 1894 рр. Він жив в західному дерев'яному флігелі. Тут же проживали його брати і сестра. Зараз, у цьому флігелі розташований будинок-музей А.П Чехова. Неподалік, з високого обриву над Пслом, відкривається чудова панорама. Це ковток історичного повітря нашого обласного центру.







У сильну спеку можна відвідати Веретенівський парк.

Він був заснований в 1904 році. Тут ньому можна побачити вікові сосни і ялини, деякі з яких важко охопити і п'ятьом чоловікам. Створений парк був силами місцевого земського вчителя Федора Пилиповича Котукова та його учнів. У парку є невеличке озеро, біля якого знаходиться природне джерело з прохолодною і свіжою водою.





Путивль

Стародавнє літописне місто Путивль вперше згадується 1146 роком у Іпатіївському літописі. У місті можна відвідати залишки городища стародавнього Путивля, з якого княгиня Ольга проводжала у похід князя Ігоря. Ці події описані у літописі «Слово о полку Ігоровім». З високого пагорбу, на якому розташоване городище відкривається чудова панорама на річку Сейм.



Також у Путивлі можна відвідати стародавній діючий Мовчанський монастир, який з 18 листопада 1604 року до 26 травня 1605 року Лжедмитрій І використовував, як свою резиденцію. Саме в цей час було побудовано собор Різдва Богородиці та інші культові споруди.



Неподалік від Путивля розташований Спадщанський ліс, у якому в часи Другої світової війни діяли загони Ковпака. На території лісу розташовані музей партизанської слави та під відкритим небом музей військової техніки. Цей маршрут можна проїхати протягом одного дня.



Тростянець – фестивальна столиця Сумщини

У Тростянці розташований історичний ансамбль, що включає до себе палац Голіцина та Круглий двір. Рід Голіциних отримав садибу в якості приданого і володів будівлею до 1874 року. Коли Тростянець перейшов у власність родини Голіциних, круглий двір було облаштовано під цирк та стайні; під стінами містилися триярусні ложі для глядачів. У здовж палацу проходить Алея закоханих. У самому палаці наразі розташована картинна галерея, в якій експонуються твори місцевих художників. Також у комплексі діють краєзнавчий музей та музей шоколаду.





Ще відвідайте Тростянецький парк. Пройдіться затишними доріжками серед багато вікового лісу і криштальних лісових озер.

У 1809 році на території парку виник мальовничий «Грот Німф». Він був побудований на честь 100-річчя перемоги російського війська під Полтавою. У споруді влаштовувалися театралізовані вистави, де танцювали німфи (звідки й назва) та сильфіди. Існує легенда, що «Грот Німф» є «воротами» в підземний хід, який сягає монастиря в Охтирці. У 1864 році на території Тростянецького парку гостював композитор П. Чайковський, який був захоплений красою місцевої природи, про що писав у листі до своєї сестри. У Тростянецькому краєзнавчому музеї виділена меморіальна кімната, у якій висвітлено життя видатного композитора у Тростянці

Ромни

Назву літописну місто Ромен отримало від однойменної річки Ромен, яка в цьому місці впадає в р. Сула. За легендою назву міста пов'язують з квіткою «ромашки», або «ромен-цвіту», яка в ті часи суцільним килимом укривала родючі чорноземи Посулля.

Від минулих віків у Ромнах збереглися визначні архітектурні ансамблі: Святодухівський собор, Вознесенська церква, будівлі колишніх реального, міського та духовного училищ, жіночої гімназії, поштово-телеграфної контори, міської думи, земської лікарні; на території міста і в його околицях є археологічні пам'ятки.

Серед видатних пам’ятників - один із перших у світі монументальний пам'ятник Тарасу Шевченку, побудований всесвітньо відомим скульптором і кінорежисером Іваном Кавалерідзе на згадку про перебування Кобзаря на Роменщині.



Фото з Вікіпедії



Фото з Вікіпедії

Для тих, хто хоче абсолютного відриву від цивілізації, радимо такі куточки Сумщини: Деснянсько-Старогутьский національний парк, Михайлівська цілина, Андріяшівсько-Гудимівський гідрологічний заказник.

У 15 км від Лебедина, біля села Межеріч, розташовано озеро Шелехівське.

Озеро має прадавню історію. На думку вчених, воно утворилося ще за часів льодовикового періоду. Величезні зрушення гори загородили дорогу талим водам і створили крижаний водний простір площею в 7 гектарів. До сьогоднішнього дня озеро не втратило той холод, що отримало від льодовика в спадок.

Також варто подивитися на унікальну яблуню-колонію, що розташована у Кролевці. Вона являє собою 15 пов'язаних між собою родинних дерев площею 1 тис. кв. м. Колонія утворилася з існуючого колись єдиного материнського стовбура.

Сподіваємося ваших уікендових вражень вистачить на весь рік!

Бажаємо вам гарного відпочинку і свідомого ставлення до історичних і природних пам’яток! Бережіть їх! Можливо доведеться показувати їх дітям, а то й онукам ;-) Файних вам вихідних! 

У статті використано матеріали з Вікіпедії

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: