Завантаження ...

На Сумщині правоохоронці розшукують шахраїв, які збагатилися за рахунок місцевого пенсіонера

Невідомі зловмисники скористалися давньою схемою "ваш родич в поліції". І в результаті поклали до своїх кишень майже 10 тисяч гривень.



Невідомі зловмисники скористалися давньою схемою "ваш родич в поліції". І в результаті поклали до своїх кишень майже 10 тисяч гривень.

До чергової частини Тростянецького відділення поліції звернувся сам 80-річний потерпілий. Літній житель районного центру розповів, що буквально півгодини тому йому зателефонувала невідома жінка. Вона назвалась працівником поліції і повідомила, що його донька скоїла ДТП, в результаті чого постраждав перехожий. На лікування останнього начебто потрібно негайно передати 25 тисяч гривень. Мовляв, в іншому випадку винуватиці аварії загрожує тюремне ув'язнення. Та коли пенсіонер відповів, що таких грошей у нього немає, псевдослідча погодилася і на меншу суму, 12 800 гривень – все, що мав пенсіонер. Вона була настільки переконлива, що літній чоловік негайно перерахував гроші через термінал самообслуговування.

Схвильований дідусь чітко виконав всі вказівки співрозмовниці, ні на мить не засумнівавшись у правдивості її слів. І лише згодом, коли повернувся додому, вирішив зателефонувати доньці. Остання повідомила, що ні в яке ДТП не потрапляла.

Потерпілий сповістив про даний факт до поліції. За допомогою оперативності поліцейських через зупинку транзакції пенсіонеру вдалося повернути 2 500 гривень. Якби він звернувся одразу, з великою ймовірністю йому б повернули гроші в повному обсязі.

Наразі фактом злочину слідчими відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство» та вживаються всі необхідні заходи для встановлення особи зловмисниці.

Працівники поліції вкотре нагадують громадянам: будьте пильними, ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють незнайомі особи. Обов’язково беріть «паузу» у розмові з потенційним шахраєм, якщо він повідомляє неприємні «новини» стосовно ваших рідних. В жодному разі не панікуйте, зверніться до будь-кого з близьких за порадою або просто розкажіть їм про ситуацію, що сталася, оскільки дуже часто шахраї використовують різні психологічні техніки та прийоми для маніпуляції. І в жодному разі не поспішайте виконувати вказівки незнайомих вам людей.

Якщо ж ви вже стали жертвою шахраїв, негайно телефонуйте на "гарячу лінію" свого банку, телефонні номери яких зазвичай вказуються на терміналах самообслуговування та на чекових квитанціях. Повідомте оператору, що відносно вас скоєно шахрайські дії. Оператор, в свою чергу, негайно зупинить останні транзакції по вашому рахунку. Якщо діяти швидко, повернути кошти цілком можливо.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: