Завантаження ...

На Сумщині поліція затримала браконьєрів з «електровудкою»

Гумовий човен, «електровудочку» та 163 рибини різних видів вилучили працівники поліції в ході операції «Нерест» у кількох мешканців Глухівського району на річці Клевень.



Гумовий човен, «електровудочку» та 163 рибини різних видів вилучили працівники поліції в ході операції «Нерест» у кількох мешканців Глухівського району на річці Клевень. За незаконне зайняття рибним промислом зловмисникам загрожує кримінальна відповідальність.

До Глухівського відділу поліції звернулися жителі села Черневе, та повідомили, що вже не раз помічали, як на річці Клевень поблизу села, невідомі за допомогою «електровудки» б’ють рибу. Працівники поліції, дізнавшись, що ночами хтось таким варварським способом та ще й під час нересту добуває рибу, вирішили спіймати зловмисників «на гарячому».

Пізно вночі, на водоймі правоохоронці й справді помітили гумовий човен з людьми на ньому та змусили чоловіків пристати до берега. Зловмисниками, що за допомогою «електровудочки» били на водоймі рибу, а заразом знищували електрострумом все живе, виявилися 54-річний житель села Черневе, 28-річний мешканець села Сваркове та 27-річний житель села Шалигіне. Поліцейські вилучили у зловмисників гумовий човен, заборонені засоби лову та 163 рибини таких видів як лин, краснопірка, короп, щука, в’язь та минь.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 249 «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом» Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

І поліція, і екологи нагадують, що використання «електровудки» під час лову риби завдає масштабного руйнування екосистемі водойм. Залежно від потужності вона здатна знищити все - від риби та ікри до планктону і найдрібніших мікроорганізмів в радіусі від 5 до 20 метрів. Після застосування електроструму водна ділянка стає не життєдайною, а риба та мікроорганізми гниють і перетворюють водойму в мертву зону на багато років.

Крім того, «електровудка» впливає на репродуктивну здатність риби до розмноження. При розтині у деяких ікряних самок можна спостерігати розірвані внутрішні органи. Відомі випадки передчасного випуску молоки у самців, після чого вони не можуть ефективно приймати участь в нересті. Також смертність вилуплених з ікринок личинок значно вища (від 12 до 65 %), у порівнянні зі звичайним молодняком, який не підпадав під дію електричного току. Зниження у ікри здатності до запліднення після удару електроструму сприяє її загибелі в подальшому. Що стосується травмування риб, після їх потрапляння у силове поле постійного струму, спостерігаються перелами хребта. Тому наслідки подібної «риболовлі» для природи - катастрофічні!

Поліція закликає громадян дотримуватись встановленого природоохоронного законодавства. Якщо Ви стали свідком незаконного вилову чи збуту водних біоресурсів, а також продажу заборонених знарядь лову - повідомляйте про це на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: