Завантаження ...

Науковці СумДУ розробили локальний клінічний протокол лікування пацієнтів з COVID-19

Стандарт надання медикаментозної допомоги, передбачений для лікування пацієнтів з середнім та тяжким перебігом захворювання на COVID-19, створили фахівці кафедри інфекційних хвороб



Стандарт надання медикаментозної допомоги, передбачений для лікування пацієнтів з середнім та тяжким перебігом захворювання на COVID-19, створили фахівці кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією і кафедри педіатрії медичного інституту СумДУ. Протокол затверджено управлінням охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації.

Розробили алгоритм дій при лікуванні COVID-19 доктор медичних наук, професор Микола Чемич, кандидат медичних наук Оксана Чемич, кандидат медичних наук, доцент Тетяна Бинда. Також серед укладачів протоколу – голова групи експертів з інфекційних хвороб управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Ірина Троцька та міський дитячий інфекціоніст Марина Корнієнко.

Рецензентом виступила Лариса Мороз, доктор медичних наук, професор, завідувачка кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ВНМУ імені М. І. Пирогова.

«Стандарт надання медикаментозної допомоги хворим на COVID-19, розроблений нами, покладений в основу локальних протоколів у Тернополі, Одесі та на Волині» - повідомив завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією СумДУ Микола Чемич.

Професор роз’яснив, що протокол застосування лікарських засобів у пацієнтів з COVID-19 створено на основі рекомендацій ВООЗ та CDC, вивчено і враховано досвід роботи інших країн і алгоритми лікування у реперних точках світу, зокрема у Китаї, Ізраїлі, Ірані, Італії, Палестині тощо.

«У терапії використовуються групи противірусних, антибактеріальних, імуносупресивних, жарознижувальних лікувальних засобів тощо. Ефективність цих препаратів була продемонстрована у ряді тяжких випадків, тому вчасне їх призначення збільшує ймовірність видужання» - зазначив Микола Чемич.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: