Завантаження ...

Поліція Сумщини закликає громадян перевіряти інформацію, отриману від невідомих телефонних співрозмовників

Незважаючи на попередження, отримані з різних джерел, троє мешканок Шостки втрапили у пастки телефонних шахраїв. Жінки намагались допомогти своїм родичам



Незважаючи на попередження, отримані з різних джерел, троє мешканок Шостки втрапили у пастки телефонних шахраїв. Жінки намагались допомогти своїм родичам, які нібито потрапили в ДТП і потребують термінової вартісної операції.

В поліцію з заявою про шахрайство звернулась 64-річна жителька Шостки. Жінка розповіла, що вранці на її «домашній» телефон подзвонив невідомий, і голосом, схожим на голос її близького знайомого, прохав про допомогу. За словами телефонувавшого, він потрапив у ДТП і перебуває у лікарні. На термінову операцію йому потрібні гроші. Далі слухавку взяв інший співрозмовник, який у розмові назвався лікарем. Він розповів пенсіонерці, що потрібно 8 000 доларів США на заміну потерпілому колінних суглобів. Гроші начебто потрібно перерахувати на вказаний номер банківської картки терміново, адже час йде на хвилини, і чоловік може залишитись інвалідом.

Перелякана жінка зібрала всі наявні гроші, які збирала собі на операцію, та через термінал самообслуговування перерахувала понад 85 000 гривень. За словами постраждалої, вона збиралась шукати решту суми, якби не дзвінок від того ж близького знайомого. Він запевнив її, що з ним все добре, а їй телефонували шахраї.

В аналогічну шахрайську пастку потрапили ще дві жительки райцентру, пенсіонерки віком 69-ти та 73-х років. Перша на «лікування сина» передала кур’єру 15 000 гривень, друга – 2000 доларів США.

У всіх випадках постраждалі знали про таки шахрайські схеми, проте, почувши телефоном про нещастя з їх близькими - забували про попередження і віддавали всі наявні кошти. Жертви обману говорять, що телефонні аферисти весь час тримали їх на зв’язку, не даючи можливості зателефонувати рідним та уточнити отриману інформації.

За фактами шахрайств у поліції відкриті кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство», в рамках яких поліцейські проводять ряд оперативно-пошукових заходів щодо встановлення осіб та місцеперебування причетних до злочинів осіб.

Правоохоронці попереджають громадян: у випадку надходження подібних телефонних дзвінків в жодному разі не надсилайте і не передавайте незнайомцям гроші. Просто покладіть слухавку і спробуйте зв‘язатися з самими родичами, аби уточнити отриману інформацію. І обов‘язково повідомте до найближчого відділку поліції або на спецлінію «102» про спробу видурити у вас гроші.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: