Завантаження ...

Сумський водоканал оновлює обладнання та впроваджує автоматизовану диспетчеризацію

КП «Міськводоканал» у рамках Інвестиційної програми оновлює обладнання та впроваджує автоматизовану диспетчеризацію. Зменшення споживання електроенергії – пріоритетне завдання



КП «Міськводоканал» у рамках Інвестиційної програми оновлює обладнання та впроваджує автоматизовану диспетчеризацію.

Зменшення споживання електроенергії – пріоритетне завдання, адже без системної роботи з впровадження енергозберігаючих та ресурсозберігаючих заходів стримувати зростання тарифів на комунальні послуги досить складно.

Торік фахівці комунального підприємства продовжили роботи зі здійснення модернізації насосного обладнання на об’єктах підприємства і заміни його на енергоощадне. Роботи виконувались за кошти амортизаційних відрахувань у рамках виконання заходів Інвестиційної програми.Так, підприємство виконало ряд заходів на суму 10590,57 тис. грн., з них по водопостачанню – 4981,99 тис. грн. (без ПДВ), водовідведенню на 5608,58 тис. грн. (без ПДВ). Це дало змогу зекономити за минулий рік на використанні електроенергії близько 1 мільйона 800 тисяч кВт/год.

Для зниження питомих витрат у 2019 році запустили в роботу енергоощадні фекальні насосні агрегати з шафами керування на КНС–2, КНС–6А, КНС–9.

«На каналізаційно-насосній станції № 9 за Інвестпрограмою 2019 року нами було замінено старе обладнання на нове, енергоощадне. Ми замінили насос вітчизняного виробництва «СД450х56» з потужністю двигуна 160 кВт на сучасний насос польського виробицтва «HYDRO-VACUUM» з потужністю двигуна 55 кВт . Також замінено всі засувки та зворотні клапани», – говорить директор КП «Міськводоканал» Анатолій САГАЧ.

Також минулого року з метою довиконання заходів Інвестиційної програми 2018 року придбали та змонтували на КНС-1А каналізаційну механізовану решітку, яка дає можливість затримувати великогабаритне сміття, яке потрапляє до міської каналізаційної системи. Це зменшує навантаження на насоси, які не потребуватимуть додаткового ремонту, що сприятиме зменшенню фінансового навантаження на підприємство.

Для своєчасного реагування на аварійні ситуації КП «Міськводоканал» запровадило заходи, які дозволяють реалізувати автоматичнее управління технологічними процесами та дистанційно керувати насосними агрегатами.

«Підприємство звертає велику увагу на впровадження нових технологій, до яких відноситься і диспетчеризація. На сьогоднішній день приладами диспетчеризації обладнано 32 свердловини, 16 резервуарів, шість станцій другого підйому, сім станцій третього підйому, а також шість основних КНС (1А, 2, 5, 6, 6А, 9.) Усі дані з обладнання передаються на спеціально виділений сервер, а диспетчер в свою чергу може бачити реальну картину роботи обладнання зі свого робочого місця. У разі виникнення аварії на обладнанні на табло з’являється повідомлення, що дає змогу швидко вжити заходів для її локалізації чи ліквідації», – розповідає начальник служби експлуатації та розвитку КП «Міськводоканал» Максим КРИВОМАЗ.

Водоканал разом з мобільними операторами активно впроваджує пілотні проєкти щодо передачі даних з віддалених точок обліку води. На даний час існує можливість отримувати дані з декількох свердловин та загальнобудинкових лічильників води.

Відбулось торік й оновлення автотранспортної техніки підприємства. КП «Міськводоканал» придбало трактор вартістю 671,96 тис. грн. на базі МТЗ 82 з механізмом барової установки ЭТЦУ 165.101.

Під час виконання Інвестпрограми у 2019 році на артезіанських свердловинах замінили застарілі енергоємні глибинні насоси ЕЦВ на сучасні енергоощадні насосні агрегати виробництва фірм «PANELLI» (Італія), «HYDRO-VACUUM» (Польща).

Таке оновлення забезпечує сумчан безперебійним постачанням питної води та заощаджує електроенергію для підприємства. Зокрема, було технічно переоснащено свердловини Лепехівського, Лучанського, Ново-Оболонського, Пришибського, Тополянського водозаборів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: