Завантаження ...

Сумські депутати затвердили бюджет області на 2020 рік

Серед 19 питань порядку денного 32 сесії Сумської обласної ради резонансним було прийняття обласного бюджету на 2020 рік. За головний кошторис проголосувало 48 обласних парламентарів.



Серед 19 питань порядку денного 32 сесії Сумської обласної ради резонансним було прийняття обласного бюджету на 2020 рік. За головний кошторис проголосувало 48 обласних парламентарів.

Це був непростий вибір, адже перед народними обранцями стояла дилема: за основний фінансовий документ, хоч і не ідеальний, не спрямований на розвиток, голосувати чи ні. Пройшовши до цього дня тернистий шлях узгодження, внесення пропозицій та свого бачення поліпшення бюджетних процесів, керівники усіх фракцій і груп, керівництво обласної ради на пленарному засіданні висловилися за необхідність прийняття бюджету, але продовжувати над ним працювати. І не самотужки, а спільно зі структурними підрозділами ОДА, які разом з депутатами шукали шляхи виходу з непростої фінансової ситуації.

Але, на жаль, нинішній керівник облдержадміністрації самоусунувся від цього важливого процесу. Депутати звернули увагу, що і на цьому пленарному засіданні сесії в. о. голови ОДА була відсутня.

Так, доходи обласного бюджету-2020 визначено у сумі 2, 91 млрд грн, у тому числі доходи загального фонду – 1, 9 млрд грн та доходи спеціального фонду – 963 млн грн. Видаткову частину в цілому сформовано в сумі 2 904 990,4 грн. Обсяг видатків загального фонду спрямовано на освіту (48%), охорону здоров’я (18%), соціальний захист та соціальне забезпечення (13%), культуру (7%), фізичну культуру і спорт (6%), державне управління (питома вага у видатках загального фонду – 3%), інші видатки (1%). Резервний фонд обласного бюджету передбачено у розмірі 19 000 000, 00 грн, що становить 0,99 відсотка видатків загального фонду обласного бюджету.

Обраховані показники дозволять забезпечити виконання статті 77 Бюджетного кодексу України в частині врахування у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці бюджетників та розміру мінімальної заробітної плати. А також проведення розрахунків за комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами. Гарантуються видатки на харчування та медикаменти.

На жаль, залишаються невирішені проблеми з забезпеченням роботи окремих закладів освіти, медицини, соціальної сфери. Робота над бюджетом-2020 триватиме і надалі.

Цього ж сесійного дня народні обранці розглянули депутатські запити, 11 кадрових та майнових та інших питань.

А передувала пленарному засіданню 32 сесії обласної ради приємна подія. Голова обласної ради Володимир Токар вручив відзнаки обласної ради кращим представникам окремих галузей та дипломи Лауреатам Сумської обласної літературно-мистецької-краєзнавчої премії за 2019 рік.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: