Завантаження ...

Рибоохоронний патруль попереджає про види іхтіофауни Сумщини, занесені до Червоної книги України

Червона книга України - основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин



Червона книга України - основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

Браконьєрство знищує тваринний світ, а екологічне забруднення довкілля негативно впливає на рідкісні рослини, що починають зникати з мапи нашої планети.

До Червоної книги України заносяться види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, в межах її територіальних вод, континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, і знаходяться під загрозою зникнення. Червонокнижні види тварин і рослин підлягають особливій охороні на всій території України.

Занесені до Червоної книги риби підрозділяються на сім категорій в залежності від чисельності їх видів: зниклі, зниклі у природі, зникаючі, вразливі, рідкісні, неоціненні, недостатньо відомі.

На Сумщині до червонокнижних видів іхтіофауни відносяться: мінога українська, стерлядь, бистрянка російська, минь річковий, йорж носар, марена дніпровська, ялець звичайний, гольян озерний, білоперий пічкур дніпровський, карась золотий.

Види риб, які занесені до Червоної книги України, заборонено ловити Правилами любительського і спортивного рибальства, а також Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища». Незаконний вилов червонокнижних видів іхтіофауни підпадає під ст. 90 КУпАП, якою встановлено розмір штрафу на громадян від 340 грн до 510 грн, на посадових осіб - від 510 грн до 850 грн з конфіскацією незаконно добутого. Крім сплати штрафу, порушники правил рибальства повинні відшкодувати завдані збитки за таксами. Постановою КМУ від 07.11.2012 № 1030 встановлено розмір таких такс (в розрахунку за кожний екземпляр червонокнижної риби, незалежно від її розміру):

48 000 грн - стерлядь;
660 грн - бистрянка російська, гольян озерний;
348 грн - йорж смугастий;
330 грн - минь річковий, ялець звичайний, білоперий пічкур дніпровський;
165 грн - йорж носар;
820 грн - марена дніпровська;
74 грн - мінога українська.

Сумський рибоохоронний патруль закликає суворо дотримуватись встановлених норм законодавства. Повідомити про порушення можна за телефонами «гарячої лінії» відомства: (096) 838-25-70 та (0542) 77-90-13.

Управдіння Держрибагентства у Сумській області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: