Завантаження ...

За затянувшуюся декоммунизацию в Сумах предприниматели ответят своим карманом

Бесплатная перерегистрация для предприятий и предпринима- телей, связанная с переименованиями в ходе декоммунизации, с 1 января стала платной.

Бесплатная перерегистрация для предприятий и предпринимателей, связанная с переименованиями в ходе декоммунизации, с 1 января стала платной.

Напомним, что со дня вступления в силу закона о декоммунизации (21 мая 2015 года) в Закона Украины «О государственной регистрации юридических лиц и физических лиц-предпринимателей» были внесены изменения. В частности, часть вторая статьи 10 получила новую редакцию, которая предусматривала освобождение юрлиц и физлиц от уплаты админсбора за внесение изменений в учредительные документы о местонахождении юридического лица, места жительства физического лица-предпринимателя, в связи с изменением названия (переименования) улиц и других объектов топонимики населенных пунктов.

В новую редакцию закона о регистрации физлиц и юрлиц, которая вступила в силу с 1 января 2016 года, измененная норма не вошла.

Теперь юридическое лицо и физическое лицо-предприниматель при внесении изменений в сведения, содержащиеся в Едином государственном реестре о себе, должны уплатить административный сбор.

  • За государственную регистрацию изменений в сведения о юридическом лице, содержащиеся в Едином государственном реестре (в т.ч. местонахождение юридического лица), кроме внесения изменений в информации об осуществлении связи с юридическим лицом, взимается административный сбор в размере - 0,3 минимальной заработной платы (1378 грн. * 0,3 = 410 грн.).
  • За государственную регистрацию изменений в сведения о фамилии, имени, отчества или местонахождения физического лица-предпринимателя - 0,1 минимальной заработной платы (1378 грн. * 0,1 = 140 грн.).


Напомним, что в Сумах мэр подписал распоряжение о переименовании 87 улиц 19 февраля. Это привело к тому, что перерегистрация отразится на карманах сумских физлиц и юрлиц. Хотя в своих ответах в онлан-приемной мэр Александр Лысенко об этом не пишет.



Комментарий специалиста: Наталья Дудникова, начальник Управления регистрации Главного территориального управления юстиции в Сумской области

«Відповідно до вимог статті 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою, справляється адміністративний збір у розмірі 0,3 мінімальної заробітної плати (1378 грн.*0,3 = 410 грн.) та 0,1 (1378 грн. * 0,1 = 140 грн.) мінімальної заробітної плати - за державну реєстрацію змін відомостей про прізвище, ім’я, по батькові або місцезнаходження фізичної особи – підприємця.

Адміністративний збір справляється у відповідному розмірі мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення реєстраційної дії, та округлюються до найближчих 10 гривень.

Державні органи, а також органи місцевого самоврядування звільняються від справляння адміністративного збору за державну реєстрацію змін.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» не містить положень щодо звільнення від сплати адміністративного збору, при проведенні державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу та фізичну особу – підприємця, які містяться в ЄДР, пов’язаних із прийняттям Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».

Разом з цим, рішення про внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відносно юридичної особи (у т.ч. внесення змін до установчих документів юридичної особи) чи фізичної особи – підприємця є виключно правом юридичної особи чи фізичної особи – підприємця.

Слід звернути увагу, що уразі внесення змін до статутних документів господарських товариств, відповідно до вимог ст. 7 Закону України «Про господарські товариства» товариство зобов'язане протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів повідомити орган, що провів реєстрацію, для внесення необхідних змін до державного реєстру, якщо зміни до установчих документах підлягають державній реєстрації у порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Перелік документів, необхідних для внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, визначено частиною 4 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та залежить від організаційно-правової форми юридичної особи.

Згідно вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, та про фізичну особу – підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, можна звертатись до будь-якого з суб’єктів державної реєстрації у межах України незалежно від місцезнаходження/місця проживання юридичної особи (крім громадських формувань) або фізичної особи – підприємця, а саме: державних реєстраторів органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій, нотаріусів та державних реєстраторів органів юстиції
».

Анна Гора

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: