Завантаження ...

Як не отримати випадково штраф на 1020 гривень

Податкова декларація з податку на доходи фізичних осіб – нова форма звітності, яка запроваджена Податковим кодексом України. Про цю нову звітність розповідає перший заступник начальника Державної податкової інспекції в м. Суми Валентина Мелікова.

ПДФО: декларація для всіх

Податкова декларація з податку на доходи фізичних осіб – нова форма звітності, яка запроваджена Податковим кодексом України. Про цю нову звітність розповідає перший заступник начальника Державної податкової інспекції в м. Суми Валентина Мелікова.

– Валентино Миколаївно, хто ж все таки зобов’язаний подати нову декларацію з податку на доходи фізичних осіб?

– Податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб
зобов’язані подавати особи, що мають статус податкових агентів. В Сумах повинно бути подано 21290 декларацій від підприємців та 7258 декларацій від підприємств.

– А хто є податковим агентом?

– Податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб – це юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV Податкового Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм.

– Підприємці, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування, теж є податковими агентами і повинні подати декларацію?

– Так. Всі суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від способу оподаткування, включаючи «єдинщиків» та «фіксовщиків», а також тих, хто тимчасово свою діяльність призупинив повинні подати до 21 березня 2011 року зазначену декларацію за січень та лютий місяці окремо. Надалі подавати її потрібно щомісячно не пізніше 20 числа місяця, що настає за звітним. 

– А якщо підприємець не нараховував доходів?
– У разі відсутності нарахування доходів декларація подається без відображення показників. Як говорять «з прочерками».

–    Чи є ще якась нова звітність з податку на доходи фізичних осіб?
– Хочу звернути увагу знову ж таки всіх податкових агентів на ще одну форму звітності – так званий 1-ДФ. Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, який, до речі, потрібно подавати в електронному вигляді. Цей звіт теж подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду.

– Чи передбачені законодавством штрафні санкції за несвоєчасне подання звітності?
–  Неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.
Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: