Завантаження ...

Сумський масажист Сергій Цибуля: «Пам’ятаю, 10 градусів тепла, я роблю йому масаж, а поряд автомат та бронежилет»

Сумський масажист Сергій Цибуля: «Пам’ятаю, 10 градусів тепла, я роблю йому масаж, а поряд автомат та бронежилет» фото

Як виявилося, сум’яни полюбляють себе тішити різними видами масажу. Він використовується ще з давніх давен у Римі та Греції, як частина культу тіла. Масаж буває декількох видів. Сильний – укріплює наше тіло. Слабкий – розм’якшує його. Помірний – від якого тіло процвітає.

Масаж – це певна сукупність механічної дозованої дії рук або інших спеціальних апаратів у вигляді тертя, тиснення та вібрації, що проводиться безпосередньо на поверхні тіла людини. Він може бути як загальним (на усе тіло), так і місцевим (на одній ділянці тіла).

Сьогодні ми спілкуємося з людиною, яка знається на цій сфері. Поговоримо про цю цікаву професію, про масаж, як важливий елемент здоровʼя людини, та й взагалі про здоровʼя, як таке. Отже, знайомтесь, Сергій Цибуля – масажист, реабілітолог, коуч, керівник студії «PRO massage». Закінчив Сумський педагогічний університет та інститут фізичної культури, здобув кваліфікацію магістра фізичної терапії та пройшов курси підвищення кваліфікації масажиста. У сфері масажу та реабілітації – 7 років.

«Зрозумів, що найцінніше, що має людина, це час, що лине неабияк швидко та здоров’я, яке потрібно оберігати змолоду»

- Добрий день, пане Сергію! Перш за все, розкажіть нашим читачам, як ви прийшли до цієї професії? Ви усе життя знали, що будете саме масажистом чи це раптове бажання, що стало значною частиною вашого життя?

- Відверто кажучи, мама говорить, що я з дитинства казав, що буду масажистом. Але я не пам’ятаю цього! (посміхається – ред.) Коли мені було 23 роки, я працював у Києві на будівництві. Дуже важка робота, мені взагалі вона не подобалась. Я люблю саме спілкуватися з людьми, ділитися досвідом та можливо повчати чомусь. Тому, не зважаючи на кар’єрний ріст, який міг бути дуже скоро, я залишив цю працю та повернувся до Сум.

На той момент у мене померла бабуся, і я вирішив заглибитись у власні почуття. Пожити на природі та просто побути наодинці з власним «я». За декілька місяців я спіймав, можна так сказати, не один інсайт для себе. Зрозумів, що найцінніше, що має людина, це час, що лине неабияк швидко та здоров’я, яке потрібно оберігати змолоду.

Через це у моїй голові з’явилась думка, що якщо я не можу вплинути на час, то може зможу на здоров’я? Після цього захотілося саме піти навчатись на реабілітолога, бо хотілось допомагати людям відновлювати стан власного організму. Я не думав, що буду саме масажистом, моя головна ціль була – увійти у систему відновлення здоров’я, зрозуміти, як функціонує організм людини, які чинники впливають на його розвиток чи навпаки.

Як закінчив університет, паралельно проходив курси й до останнього сумнівався, чи вартий той шлях ось цих зусиль. Бо життя складалося з універу, роботи та курсів – встигати було складно. Особливо, коли був заробіток тут і одразу, а там ти розумів, що потрібно буде працювати за якісь волонтерські кошти. А поки ти новачок – твоя праця повністю обезцінюється. Тим не менш, не дивлячись на усі сумніви, я там, де повинен бути й це не може не тішити.

- Розкажіть про свій досвід реабілітолога? Які види масажу ви використовували?

- Працюючи у реабілітаційній студії, ми використовували не одну методику лікування та поєднували їх так, як потрібно було по стану здоров’я клієнта. До таких видів відносять: кінезітерапія, лікувальна фізкультура, лікувальний масаж. Тим не менш, за час роботи зрозумів сам для себе, що хочу звузити напрямок власної роботи. І так я прийшов саме до масажу. Бачив, що людям подобається те, як я його роблю, результати від нього та самопочуття. Через те, почав заглиблюватися саме у сферу масажу, а не реабілітації. Адже, як ви знаєте, видів масажу існує чимало.

Випробовував себе у найрізноманітніших напрямках: лікувальний (мануальний), естетичний (косметичний), відновлення й профілактика. Естетичний, або ж косметичний, масаж вважають заміною звичних нам уколів ін’єкції, щоб зменшити набряк чи зморшки розгладили. Дівчатка часто звертаються саме з таким питанням до нас, хоча не розуміють, що не можна зробити просто так і забути. Це повинна бути комбінована робота масажиста, способу життя клієнта, харчування й гігієнічний догляд.

Стосовно відновлення й профілактики – це взаємопов’язані між собою процеси. Бо, коли ми згадуємо лікувальний масаж – це передбачає факт того, що людина хворіє і, як правило, це вже хронічна ситуація. Якщо беремо якусь травму: вона передбачає етапи відновлення. Тому, якщо ми беремося працювати з людиною у якої щось болить – попереджаємо, що це комплексний підхід, туди входить і харчування, і лікувальна фізкультура, масаж, можливо медикаментозна терапія. Я зрозумів, що хочу бути саме масажистом, коли пропрацював реабілітологом 1 рік.

«Потрібно слухати своє тіло, воно допоможе вам це відчути, організм сам вам скаже краще, аніж якийсь спеціаліст, коли треба йти на масаж»

- Ви згадували про напрямки масажу, а що стосовно їх видів? Які види масажу існують і для чого?

- Видів існує дуже багато, але ми намагається підлаштовуватися під запити наших клієнтів. Адже неправильно буде навчитися робити щось одне й конвеєром усім це пропонувати. Ми, тобто спеціалісти у цій сфері, повинні бути обізнані хоча б у деталях того чи іншого виду масажу, бути усвідомлені, що таке взагалі є.

Найпопулярнішим зараз є масаж спини. Це, мабуть, 60% усіх наших клієнтів. Другий по популярності, це масаж з коректури контурів тіла. І відновлювально-релаксаційний масаж. Чому саме він? Бо, насамперед, ця процедура впливає на нашу нервову систему, а вона, у свою чергу, забезпечує діяльність не тільки м’язів, а й усього організму. Хотів би виділити окремо стоун масаж, як мій улюблений підвид. Коли ще мій вчитель показав, як саме потрібно застосовувати каміння у процесі процедури масажу – я у буквальному закохався у цю техніку. Саме з ним, до речі, займав перші місця у конкурсах, де виступав.

Релакс масажі популярні тим, що упродовж нього, ти просто відключаєшся від цього світу. У цьому стані повного розслаблення, люди частіше можуть піймати, так звані, інсайти: переосмислюють власне життя та знаходять вирішення проблем про які навіть боялись згадувати. Можна сказати, що такий вид масажу, як наркотик, бо його потім хочеться постійно.

- Як зрозуміти, що час сходити на масаж?

- Потрібно слухати своє тіло, воно допоможе вам це відчути. Саме організм вам скаже краще, аніж якийсь спеціаліст. А якщо говорити саме про відчуття, то це, наприклад, порушення мобільності рухів: раніше рука підіймалася вище, а зараз так не можете; чи шия болить, чи хочеться м’язи розім’яти. І коли ви зіткнулися з подібними відчуттями – потрібно негайно звертатися до спеціаліста, щоб не зробити ситуацію ще гірше.

«Людина не втрачає надії, вірить у те, що зможе вилікуватись, і робить усе для цього. а як ми усі знаємо, самонавіювання робить іноді усе за нас»

- А є якісь протипоказання проти масажу?

- Протипоказань так само багато, як і видів масажу. Все залежить від того, чого вам хочеться і що вам не можна по стану здоров’я. Якщо взяти найпопулярніші, то це гострі періоди якихось захворювань: коли болить так, що доторкнутися неможливо. Коли дуже збуджений стан нервової системи, де потрібна медикаментозна психотерапевтична робота, а не масажист. Коли відкриті рани, де від зайвого дотику піде кров.

Взагалі-то, масаж можна зробити не там, де є травма, а з іншого боку. І тим самим вплинути на нервову систему хоча б таким методом, щоб розслабити організм, і регенерація пішла швидше. Тому, якщо ви звернулися до кваліфікованого спеціаліста, він може запропонувати вам якусь альтернативу, що покращить ваш стан.

Як приклад можу привести власний досвід. Веду лікування чоловіка з подагрою у тяжкому стані, коли людина не може нормально розігнути ноги. Лікарі запропонували зробити йому протезування колінних суглобів, а це неабиякий серйозний та страшний крок. Наважитись складно. Він звернувся до нас. Ми вивчили його рентген, аналізи та все, що могло допомогти нам у лікуванні його проблеми, почали пропрацьовувати.

Ось уже який місяць я до нього їжджу, і є якісь результати. Невеликі, але ми працюємо й знаєте, результати втішні, бо людина не тільки платить мені за сеанси відновлювання, а й сам намагається вилікуватись. Поєднує наші процедури з активно-пасивним рухом й власним масажуванням колін. Тобто людина не втрачає надії, вірить у те, що зможе вилікуватись, і робить усе для цього. А як ми усі знаємо, самонавіювання робить іноді усе за нас.

- Ви згадували, що потрібно слухати власне тіло та підлаштовуватись під ці відчуття. А чи є якась фіксована кількість чи періодичність з якою потрібно робити масаж?

- Немає фіксованої періодичності. Хтось ходить один раз на тиждень, хтось відходить 10 сеансів, і йому на півроку достатньо. Можна сказати, що масаж робиться за запитом власного тіла.

- Чи необхідно відвідувати масажиста людям, які відвідують фітнес-клуби?

- Фітнес-клуби чи тренажерні зали передбачають якісь фізичні навантаження, правильно? Хтось ходить на стретчинг, хтось хоче щось підкачати, а хтось схуднути – кожному з них потрібно ходити на масаж, щоб елементарно розслабити м’язи, що напружилися упродовж тренування.

- Якщо до процедури масажу дуже хочеться їсти, чи можна це зробити?

- Можна. Не наїдатися до відвалу, звичайно, але перекусити за годинку цілком можливо. Масаж впливає на перестал кишківника та на роботу ЖКТ. Це все тому, що навіть, якщо ми працюємо зі спиною, наприклад, то впливаємо й на роботу внутрішніх органів. Бо соматична нервова система пов’язана з вегетативною.

- Що потрібно робити одразу після сеансу масажу?

- Попити води. Це обов’язково, бо масаж пришвидшує обмін речовин, а вода – це найкращий розчинник, що покращує детоксикацію.

«Знаєте, є відносини пацієнт-лікар, а є клієнт-масажист, і це зовсім різне. все тому, що ми виконуємо ще й функції психолога»

- Які можете виділити плюси й мінуси у професії масажиста?

- Давайте почнемо з плюсів. Буде суб’єктивна думка, адже скільки людей – стільки й думок. Якщо людина любить комунікувати з іншими людьми, то вона буде схожа на психолога. На день у нас може бути декілька масажів, а це декілька людей, і це, у свою чергу, кілька різних історій. Велика кількість знайомств та незвичайних інсайтів. Плететься павутина відносин та комунікацій.

Бо, знаєте, є відносини пацієнт-лікар, а є клієнт-масажист, і це зовсім різне. Все тому, що ми виконуємо ще й функції психолога іноді. Нам розповідають різні історії життя, які, можливо, якось вплинули на емоційний стан тієї чи іншої людини. І вона може носити це в собі кілька місяців, а це напруження відображається на її тілі. А коли вона проговорює цю проблему, ми можемо допомогти, вислухавши чи висловивши свою думку, просто підтримати людину.

І знаєте, цей стан, коли після сеансу, людина тобі каже щире «Дякую», тебе це мотивує. Це доводить, що ти там, де повинен бути. До плюсів ще відвів би змогу будувати свій графік так, як хочу я, а не розклад керівника. Я погано себе уявляю у цій темі, типу, відпрацювати 12 годин зранку до вечора й додому. Мені подобається те, що я сам собі господар: захотів – зробив вихідний, захотів – працюю зранку до вечора.

А от стосовно мінусів, тут є один і великий. Бо, як ми знаємо, робота з людьми – найскладніша. Є особистості, які люблять перекладати відповідальність за власне здоров’я на лікарів чи масажистів. А це так не робиться. Коли таке відбувається, я подібне відчуваю і одразу проговорюю з клієнтом, що він зі мною годинку, а інші 23 години сам. Він сам несе відповідальність за власний організм, а не я, адже будь-які дії впливають на ваш стан. Я зі свого боку буду робити це, а ви зі свого ось це – тоді буде комплексний підхід до вашої проблеми, інакше ніяк.

- Які найчастіші помилки на початку розвитку у цій сфері ви робили?

- Найчастіша помилка новачків – це прагнути вилікувати людину більше, аніж вона того хоче. На це йде майже уся енергія, коли ти до людини з усіх боків підходиш, хочеш допомогти, а вона наче саме не хоче вилікуватись та халатно відноситься до власного здоров’я. Таке потрібно проговорювати з клієнтом та розставляти крапки над «і» одразу. Друге, це використання якихось технік чи методик там, де вони не потрібні. Щоб такого не було – це потрібно заглиблюватись, вивчати та пізнавати.

- Як розпізнати некваліфікованого спеціаліста?

- Поспілкуватись з ним. Ось усі ці запитання, що ви поставили мені, задайте будь-якому іншому спеціалісту. Якщо він кваліфікований – зможе відповісти без проблем на кожне з них. А взагалі, спеціаліст повинен зібрати про вас деяку інформацію: про ваш стан, образ життя, здоров’я та що саме вам хочеться. Це все для того, щоб не нашкодити вашому організму.

- Чи можуть некваліфіковані спеціалісти не допомогти, а погіршити здоров’я клієнта?

- Звичайно так. Але це буде пов’язано навіть не з самим масажем, а, наприклад, з елементами мануальної терапії чи суглобо-мобілізаційними техніками. Коли хочуть повернути шию до хрусту, чи скрутку зробити якусь до хрусту.

«Частіше за всього чую після такої процедури щось типу: «А можете мене так залишити на годинку, я посплю» чи «А можете мене додому віднести?»

- Ви працюєте тільки руками, можна так сказати, чи болять вони у вас у кінці дня?

- Після зміни найчастіше спостерігав тільки повну стомленість, як і в інших людей. І це дійсно факт, якщо не знати якихось деталей, твої руки просто скажуть тобі «Пока» увечері. Тим не менш, ми працюємо та й навчаємо на наших курсах, задіювати усе тіло. Потрібно вміти правильно та розумно використовувати вагу тіла, силу та допоміжні інструменти, щоб зняти навантаження з окремих ділянок рук та зробити масаж більш якісним.

- Як людині зрозуміти, що масаж був якісно чи не якісно зроблений?

- Тут вам допоможе ваше самопочуття. Якщо ви відчуваєте легкість, мобільність, перестало боліти чи біль зменшилась, змогли повернути голову, хоча до цього не могли – це якісно зроблений масаж. Якщо говорити про релакс-масаж, то частіше за всього чую після такої процедури від людей щось типу: «А можете мене так залишити на годинку, я посплю» чи «А можете мене додому віднести?» Тобто, людина розслабилась настільки, що нічого не хоче. А якщо масаж зроблений не якісно, то ви будете незадоволені, до кінця не розслаблені та пригнічені.

- Чи звертають спеціалісти увагу на фігури клієнтів?

- Ми звертаємо увагу на конструкцію тіла, його мобільність та особливості, щоб знати підхід. Якщо знати саме кваліфікацію, що рекомендують тому чи іншому типу фігури – це буде плюс. Оцінка функціонального та візуального стану – є орієнтиром, що нам робити та як.

- У зв’язку з війною, чи змінилась ситуація з попитом на масаж? Людей стало більше, або навпаки менше?

- На початку війни було менше людей, а зараз вже більше. Ще у березні місяці мені телефонували знайомі з територіальної оборони з проханням зробити масаж, бо бронежилети навантажують спину, а вони на додаток до цього носили міни, гранатомети. Тобто, по повній експлуатували власне тіло. Пам’ятаю, наче вчора було: 10 градусів тепла, я роблю йому масаж, поряд автомат та бронежилет. Ось так повернувся до роботи: спочатку військові, а потім з квітня й люди. Стабільно біль-менш стало з липня.

Спілкувалася Наталія Біловол, MistoSumy.com

Інстаграм сторінка Сергія Цибулі: @sergey_tsibulya

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: