Завантаження ...

Електрики, водії, продавці – кого шукають і скільки платять сумські роботодавці

Електрики, водії, продавці – кого шукають і скільки платять сумські роботодавці фото

Сучасний ринок праці продовжує активно поповнюватись та розвиватись, не дивлячись на складну соціально-економічну ситуацію в Україні. За даними аналітичних звітів, кількість вакансій на сайтах з працевлаштування постійно зростає, що свідчить про постійний попит на фахівців різного напрямку. На сьогоднішній день постає досить актуальне питання ефективного закриття вакантних посад, що користуються популярністю серед роботодавців.

У зв’язку з активним розвитком Інтернет технологій, альтернативним джерелом пошуку вакансій на ринку праці та розміщенням резюме виступають професійні кадрові портали та Інтернет сайти.

Якщо спиратися на твердження експертів України, то у нас існує більше 100 сайтів з працевлаштування, проте найпопулярніші з них: robota.ua, work.ua, jobs.ua. Ми провели аналіз саме цих Інтернет-ресурсів з пошуку роботи, враховуючи усі вакансії, що були опубліковані протягом тижня.

За даними наших досліджень встановлено, що найбільша кількість кадрових пропозицій і оголошень з пошуку роботи за тиждень зосереджена на порталах robota.ua (403 вакансій та 1206 резюме) та work.ua (217 вакансій та 1191 резюме).

Robota.ua

Всеукраїнський сайт з працевлаштування, що розвивається з 2000 року – robota.ua. Цей job-сайт представляє Україну в мережі провідних світових сайтів The Network за критеріями: якість та вміст контенту. Щомісячна відвідуваність перевищує 4 млн. унікальних відвідувачів.

Ми проаналізували опубліковані вакансії за останній тиждень та виокремили найзатребуваніші. Результат нашого невеличкого досліду можете побачити нижче у вигляді діаграми.

За даними проведеного нами аналізу на сайті з працевлаштування українців, ми виявили, що найпопулярнішою посадою на яку потрібно багато людей – це вакансії з пошуком начальника відділу чи директора. Кількість вакансій за тиждень налічує 34, а обіцяна зарплатня від 15000 до 50000 грн. Як правило, на цю посаду шукають людей з досвідом. Дуже рідко трапляються вакансії, де роботодавці хочуть самі усьому навчити.

Не дуже відстали від попередньої вакансії і продавці-касири. Затребуваність поданої посади налічує 17 за тиждень. Зарплатня у середньому 10000 грн. Досвід не потрібен, вас усьому зможуть навчити.

Посади у сфері обслуговування: офіціанти, пекарі, кухарі, перукарі, бармени і тому подібне отримують майже однакову зарплатню. За тиждень нараховано до 20 вакансій на подану посаду. Бариста отримують у середньому 9000 грн, кухарі – 13000, перукарі – 10000, бармени – 9000, офіціанти – 10000 грн. У поданій сфері обслуговування в обов’язковому порядку потрібен досвід чи відповідні навички, знання.

Далеко не відстала й затребуваність у водіях. Нарахували 16 вакансій за тиждень без досвіду роботи, але зі своїм авто. Обіцяна заробітна платня від 15000 до 40000 грн.

Мерчендайзер – це відносно нова посада, де відповідальний працівник фірми чи магазину відповідає за поширення якоїсь продукції чи техніки у великих торгових мережах. За тиждень було створено 15 запитів на цю посаду. Середня заробітна платня – 13000. Частіше всього роботодавці шукають людей з досвідом.

Економісти у Сумах не відрізняються за попитом. За тиждень нараховано усього 10 вакансій на цю посаду. Роботодавці обіцяють зарплату у 12000 грн.

Оператори call-центру збільшують свій попит день-у-день. За тиждень нараховано 6 запитів на пошук працівника. Приймаються люди як з досвідом, так і без нього. Заробітна платня варіюється від 10000 до 20000 грн.

Журналісти та медичні представники посіли однакове місце у нашому уявному рейтингу з 4 заявками за тиждень. На посаду журналіста потрібні люди з відповідною освітою та мінімальним розумінням того, що від них буде потрібно. Досвід буде приємним бонусом як для вас, так і для роботодавця. Фіксованої заробітної платні немає, усе залежить від вашої роботи. Медичні представники потрібні виключно з вищою медичною освітою та досвідом у цій галузі. Зарплатня не зазначалась ні в одному запиті на пошук людини, тому можемо тільки здогадуватись.

І найменш затребувані вакансії у місті Суми – це вчитель та електрик, що мають по 3 запита за тиждень. Електрики різних категорій отримують від 10000 до 40000 з відповідним досвідом та знаннями. Вчителі англійської мови, які потрібні частіше усього, отримують у середньому 15000 грн.

Спираючись на цей дослід, дуже важко сказати, що зараз в Україні немає роботи.

Вона є і її дуже багато!

Головне – ваше бажання вчитись новому та самовдосконалюватись, а не стояти на місці.

Work.ua

Другий популярний сайт серед Інтернет-порталів з працевлаштування – work.ua. Вони позиціонують себе як сайт №1 серед пошуку роботи, розміщення вакансій та резюме в Україні. Їх головна місія – це надати кращий сервіс, щоб допомогти людям знайти своє призначення та підтримати розвиток економіки України.

Ми слідкували за оновленнями сайту work.ua та розробили для вас невеличку діаграму з найчастіше зафіксованими вакансіями.

Як ви можете бачити, на цьому сайті майже та ж сама ситуація.

Найзатребуванішою посадою є начальники відділів чи директори. Кількість запитів на подані вакансії налічує аж 43 за тиждень. Середня заробітна плата – 20000 грн. На подану посаду роботодавці частіше шукають людину з досвідом та з вищою освітою.

До цього великого переліку додалась і вакансія продавця-касира. Тут ми змогли прослідкувати за більшим ажиотажем саме цієї посади у порівнянні з robota.ua. Адже за тиждень нараховано до 25 вакансій з заробітною платнею до 15000 грн. Приймають людей без досвіду.

Досить великою кількістю затребуваності відзначилися водії, 22 заяви з пошуку людей. Їх чомусь не вистачає з кожним днем все більше. Хоча зарплатна плата вважається майже однією з найбільших у Сумах серед обслуговуючого персоналу. За місяць водії Bolt можуть отримувати до 30000 грн, як пише work.ua.

Доречно буде згадати про операторів call-центрів, що набирають попиту день-у-день. Їхня кількість за тиждень налічує 13 вакансій. Заробітна платня варіюється від 10000 до 15000 з урахуванням бонусів та премій за до продажі. Як правило, людей на цю посаду шукають без досвіду у більшості випадків, тому спробувати себе може кожен.

Бухгалтери відзначилися у нашому аналізі цифрою 12, саме стільки актуальних вакансій нам вдалося знайти за тиждень. Щоб мати заробітну платню від 10000 до 18000 потрібен досвід та повна вища освіта за напрямком економіки. Знання фінансів, статистики, трудового законодавства, основ аудиту та законодавства в бухгалтерській справі – буде неабияким плюсом у досягненні вашої мети.

Посади персоналу обслуговування зазначили себе цифрою 11. До цього переліку входять вакансії від пекарів до перукарів. Заробітна платня варіюється від 10000 до 20000 у середньому. Досвід потрібен в обов’язковому порядку у всіх напрямках.

Медичний представник, охоронник та журналіст у нашому переліку опинилися на одному рівні. За тиждень було оприлюднено 7 запитів на пошук спеціаліста. Охоронник отримує у середньому 12000 грн без досвіду та особливих знань. Медичний представник отримує 14000 грн з бажаним досвідом та вищою освітою за медичним напрямком. Стосовно журналіста усе простіше: освіта за фахом журналіста чи редактора та бажання навчатись новому. Фіксованої заробітної плати немає.

Сумський обласний центр зайнятості

Не дивлячись на те, що передові технології захоплюють світ усе більше з кожним днем, є люди, що не зраджують собі та нашим предкам, віддаючи перевагу центру зайнятості. За даними, які надала нам заступниця директора, Павлик Лідія Григорівна, знаємо, що протягом січня-лютого 2023 року послуги обласної служби зайнятості отримали 13,2 тис. безробітних громадян. З них отримували допомогу по безробіттю 5,7 тис. осіб.

«Усього роботою було забезпечено протягом січня-лютого 10660 осіб. А стосовно громадських чи робіт тимчасового характеру, то взяло участь усього-на-всього 205 осіб. Суспільно корисні роботи виконали майже 300 безробітних. Щоб забезпечити усі вимоги роботодавців ми відправили на професійне навчання 87 безробітних, задля підняття їх професійно-кваліфікованого рівня. З цих осіб, 83 навчалися в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості», - повідомила нам заступник директора Лідія Григорівна

За січень-лютий 2023 року 862 роботодавців надали інформацію про пошук конкретної посади. Їхня зареєстрована кількість у службі зайнятості у січні-лютому 2023 року, склала – 2,1 тис. одиниць.

Станом на 7 березня 2023 року в службі зайнятості перебуває 8,9 тис. безробітних, з них:

  • жінок – 7,0 тис. осіб,

  • молоді до 35 років – 2,8 тис. осіб,

  • жителів сільської місцевості – 2,8 тис. осіб.

Кількість зареєстрованих вакансій станом на 7 березня 2023 року склала 737 одиниць.

***

Як результат, можемо твердо наголосити на тому, що у Сумах знайти роботу можливо на будь-яку посаду. Навіть, якщо у вас немає досвіду чи якихось можливостей, роботодавці знайдуть і для вас вакансію. Головне, щоб ви прагнули працювати, а не лінуватись. Якщо хочете навчитись чомусь новому – звертайтеся до обласного центру зайнятості, вони охоче допоможуть вам здійснити вашу мрію та навчитися тому, чого хочеться.

Все буде Україна!

Підготувала Наталія Біловол

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: