Завантаження ...

Комендантська година у Сумах: кого і за що затримують патрульні

Комендантська година у Сумах: кого і за що затримують патрульні фото

Після повномасштабного вторгнення рф на територію незалежної України, у країні ввели комендантську годину. Діє заборона перебування на вулиці у межах з 23:00 до 04:00. Під час цього часу без спеціальних перепусток чи вагомих причин, знаходитись у громадських місцях – заборонено.

Життя українців повністю змінилось за останній рік. Кількість обмежень збільшилась разом з численними проблемами та тривогами. Патрульна поліція, не покладаючи рук, контролює порушників комендантської години, які полюбляють гуляти вночі. Ми з’ясували, хто і чому порушує закон. Що змушує людей нехтувати забороною виходити на вулицю?

Старший інспектор прес-служби управління патрульної поліції в Сумській області Сологуб Олег розповідає:

 

 

«Стан правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху зменшився. Це все тому, що його учасникам під час комендантської години заборонено перебувати на вулицях та інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток. Тим не менш, трапляються ситуації, коли громадяни нехтують цими вимогами. Навіть більше, наші інспектори виявляють порушників комендантської години, які керують транспортними засобами у стані сп'яніння. На них, відповідно, складаються адміністративні матеріали. Також поліцейські реагують і на інші повідомлення громадян, а це й порушення режиму тиші, домашнє насильство, сімейні сварки та конфлікти».

 

Обставини за яких люди порушують закон – різні. Тим не менш, більшість людей постійно говорить: «Я маю права». Але чомусь вони забувають, що окрім прав також мають й обов’язки. І їх потрібно дотримуватись, щоб ми з вами жили у безпечному середовищі. Люди у наш час люблять виправдовуватись і тому замість прямих слів, що не звертають увагу на закон, говорять: «Не розрахував час», «Саме їду додому», «Розвозив по домівках знайомих», «Забув про комендантську годину». До опівночі деякі громадяни тільки розходяться по домівках. Звичайно, їх перевіряють та проводять профілактично-роз’яснювальну роботу.

 

«Знаєте, через відсутність вуличного освітлення, ми майже не зустрічаємо саме піших правопорушників. І це вже краще, адже ми йдемо у правильному напрямку, може скоро ніхто нарешті не буде порушувати закон. Тим не менш, бувають поодинокі випадки, коли зупиняємо людину у громадському місці після 23:00. Одразу її перевіряємо: запитуємо документ, що посвідчує особу та паспорт. Як виняток, людина може показати нам ДІЮ. Проводимо профілактично-роз’яснювальну бесіду. У разі виявлення якихось інших фактів правопорушень, наприклад, не тверезий водій чи порушник громадського порядку, то на громадянина складається адміністративний матеріал. Коли є орієнтування на цю особу – її відправляють до відділку поліції для подальшої перевірки».

 

Коли порушників комендантської години зупиняють «на гарячому», вони поводять себе здебільшого спокійно, без агресії чи спроб втікти, адже знають, що їм нічого не буде зараз. Відсутність покарання розв'язує руки багатьом. Усі звикли, що головне – це мати при собі посвідчення особи та паспорт. Здебільшого одразу пояснюють чому порушили. Процедура перевірки займає кілька хвилин, тому проблем чи непорозумінь не виникає.

 

«Цікаво, як би поводили себе люди, якщо б за порушення комендантської години було покарання. Чи змінили б вони своє ставлення до вимог? Річ у тім, що патрульна поліція не має за мету скласти якомога більше адміністративних матеріалів. Однак, у той же час, ми слідкуємо за дотриманням вимог чинного законодавства та відповідно реагуємо, коли його хтось порушує».

 

Попри забави дорослих, не мало було помічено випадків, коли саме дітей та підлітків затримували під час комендантської години на вулиці. Старший офіцер прес-служби патрульної поліції Сологуб Олег наголошує на тому, щоб батьки пильнували за дітьми та проводили з ними відповідні бесіди, щоб ті не вешталися ночами по вулицях.

 

«З дітьми та підлітками проводиться відповідна бесіда, а інформація стосовно їхнього незаконного перебування на вулиці після 23:00 доводиться до батьків. З опікунами проводяться профілактичні бесіди. Загалом, з дітлахами ми працюємо й у навчальних закладах, розповідаючи усе про сучасний світ, його безпечні чи небезпечні боки. Саме на цих роз’яснювальних бесідах ми наголошуємо на дотриманні комендантської години».

 

Найчастіша причина виявлення дітлахів на вулиці після дозволеного часу – це «загралися та не помітили, як швидко минув час». В основному вони знаходяться неподалік від домівки, тому швидко розбігаються по домам. Тим не менш, усі ми повинні пам’ятати головні наші обов'язки, як громадяни держави, на території якої відбуваються бойові дії.

* * *

Так і минув вже рік з того моменту, як ми, українці, живемо за обмеженнями у часі та просторі, адже залишилися без нічних прогулянок чи відпочинку. Нагадуємо, що у Сумській області діє комендантська година з 23:00 до 04:00. Якщо ви раптом не встигли додому до забороненого часу, будьте готові, що патрульна поліція зупинить вас на декілька хвилин, задля перевірки документів. Обов’язково майте при собі посвідчення особи та паспорт. Але найкращим варіантом буде не порушувати закон.

Все буде, Україна!

Автор: Наталія Біловол

MistoSumy.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: