Завантаження ...

У Сумах волонтери годують 200 собак і котів, які залишились в місті

У Сумах волонтери годують  200 собак і котів, які залишились в місті фото

Створили базу опікунів і готують корм для тварин, які залишилися в Сумах під час війни. Так зооволонтери Олександра Куніченко та Іван Міненко вирішили допомагати людям, які тримають у себе собак та котів і не мають можливості їх прогодувати. Як і чому допомагають, Олександра та Іван розповіли Суспільному.

Олександра Куніченко – ветеринар за освітою і власниця семи собак, трьох котів і гризунів. Останній місяць, після вторгнення російських військ на територію України й евакуації сумчан, вона почала отримувати дзвінки з проханням прихистити тварин або знайти їм нових господарів. Так подвір'я поповнилося ще кількома собаками. Як вона піклується про них і чому вирішила допомагати іншим опікунам собак в місті, Олександра розповіла Суспільному.

У перші дні війни Олександра закупила корм для усіх своїх тварин. Його мало вистачити на 3 місяці.

 

"У всіх моїх тварин повинно завжди бути забезпечення на місяць мінімум, бо це велика відповідальність – коли у тебе стільки тварин. Оскільки я ветлікар, багато хто почав звертатися до мене з проханням знайти можливість купити корм, і я зрозуміла, що такої можливості менше і менше", - розповіла вона.

 

Олександра разом з однодумцями звернулася до гуманітарних організацій з проханням про корм для тварин. Поки до Сум він не дійшов. Тоді волонтерка вирішила допомагати натуральною їжею.

 

"Я взяла субпродукти і вирішила зробити з них тушкованку чи то гуляш м’ясний для собак і ділитися з волонтерами, з опікунами міста.

 
 

"Наразі я вважаю, що можу покрити потреби 200 собак. Щодо котів, є питання. Цей корм збалансований для собак. Не всі компоненти є, щоб цей корм був для котів", - говорить вона.

 

Для допомоги сумським опікунам об’єдналися з іншим волонтером – Іваном Міненком. Удома в чоловіка – 55 врятованих котів і три собаки.

З початку війни також додалося тварин. Зокрема, довелося забрати з ветклініки двох собак, яких там доглядали після вилучення з квартири на проспекті Лушпи.

До війни Іван допомагав приблизно десяти опікунам тварин в Сумах.

 

"Зараз ми з Сашею Куніченко вирішили зробити перепис, внести опікунів в базу і допомагати тим, у кого достатня кількість тварин, і зараз важко знаходити їм корм або задовольняти потреби в лікуванні. Ми вирішили розробити анкету, там було 6 запитань з приводу кількості тварин, району, чим годували", - розповів він.

 

Іван та Олександра збирають гроші серед небайдужих людей і постачають опікунам як сухий та вологий корм, так і натуральну їжу: кашу і м'ясні продукти. Інколи годують і тих тварин, яких залишили вдома самих, евакуювавшись із Сум.

В опікунки Галини Ступак 9 власних котів і три собаки.

 

"На вулиці - ще чотири собаки і 9 котів. Дуже складно, немає по магазинах нічого", - говорить вона.

 

Сумчанин Артур піклується про сімох котів і чотирьох собак.

 

"У кожного собаки своя історія, і у кота теж: то з дороги з перебитою спиною виходили, когось підкинули, когось дали на перетримку, але після перетримки вони не повертаються", - розповідає він.

 

Діяльність Івана й Олександри підтримали ще до десяти волонтерів. Вони розвозять корм опікунам, які не можуть його забрати самостійно. Також у планах команди – стерилізація собак і котів, господарі яких не зробили цього до від'їзду.

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: