Завантаження ...

Жінок на Сумщині більше, але частіше помирають чоловіки

Жінок на Сумщині більше, але частіше помирають чоловіки фото

Робоча група Сумської обласної ради та ГО “Бюро гендерних стратегій та бюджетування” підготували гендерний профіль Сумської області, в якому окреслили головні статеві розбіжності та особливості населення Сумщини.

Гендерний профіль Сумщини – це документ інформаційно-аналітичного характеру, мета якого – дати можливість наочно побачити розбіжності між населенням області, обумовлені статевою приналежністю. Він визначає відмінності між соціальним становищем жінок та чоловіків, окреслює проблеми та потреби кожної з суспільних груп. 

Зокрема, за результатами дослідження виявилося, що жінок на Сумщині майже на 10% більше, ніж чоловіків (54,1% та 45,9% відповідно). При цьому, кількість останніх в міській місцевості зменшується, в сільській – навпаки. Крім того, у вікових категоріях до 34 років більше чоловічої статі, після 35 років – жіночої. Загальна кількість населення з 2019 по 2021 рік зменшилася приблизно на 28 тисяч. Жінок стало менше на 15 212 осіб, чоловіків – на 12 754.

Крім того, згідно зі статистикою, в середньому жінки живуть на 10 років довше, ніж чоловіки. При цьому, середня очікувана тривалість життя на Сумщині зросла: область займає 8 місце по Україні з показником, що складає 72,43 роки, перевищуючи середню тривалість по країні та в сусідніх областях. Середня тривалість населення, що живе у місті вища, ніж у селян. 

Рівень смертності, починаючи з 2015 року, перевищує рівень народжуваності. Демографічна ситуація Сумської області гірша, ніж в інших регіонах. Збільшилася кількість померлих від хвороб системи кровообігу, органів дихання і травлення. 

Ознайомитися з іншими аспектами гендерного профілю Сумщини можна за посиланням.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: