Завантаження ...

У Сумах пояснили, чому піднялися тарифи на опалення та гарячу воду

У Сумах пояснили, чому піднялися тарифи на опалення та гарячу воду фото

Сьогодні, 24 січня, Сумська міська рада провела апаратну онлайн-нараду, на якій пояснила, чому тарифи на опалення та гарячу воду підвищили. 

24 січня Сумська міська рада на чолі з міським головою Олександром Лисенком провела апаратну онлайн-нараду, на якій розглянула питання порядку денного. Серед них також була діяльність підприємства “Сумитеплоенерго” та проблема підвищення тарифу на гарячу воду та тепло. 

 

“Як і попереднього тижня, на складах сумської ТЕС вугілля немає, станція працює винятково на природному газу, – пояснив Дмитро Геннадійович Васюнін, очільник “Сумитеплоенерго”. – Раніше, згідно з тарифом, затвердженим НКРЕКП, вугілля коштувало по 67 доларів, а зараз, після останнього перегляду тарифу, по 130 доларів. У структурі палива на виробництво теплоенергії для населення 75% складає вугілля, решта – природний газ”. 

 

Також за словами Дмитра Васюніна, “Сумитеплоенерго” подало до НКРЕКП перерахунок тарифу на виробництво теплоенергії ще у вересні, але процедура його розгляду займає близько трьох місяців. Через це кінцевий тариф був отриманий підприємством у грудні та повинен був бути втілений в життя з 1 січня. За цей час ТОВ та вся країна почала відчувати труднощі з постачанням вугілля, найближчого часу “Сумитеплоенерго” отримає його лише 15 лютого. На цей момент установа збиткова та працює власним коштом, користуючись природним газом, що не включений в тариф. Також очільник зазначив, що підприємство очікує на компенсацію, яку затвердять на сесії міської ради. Також було наголошено, що рішення про перегляд тарифів приймалося в робочому порядку. 

 

“Тариф на виробництво теплової енергії на ТЕС почав працювати з 1 січня, але кінцеве рішення прийняли 21 січня. Тобто 20 днів ми вже працювали собі на збиток!”  – поділився Васюнін. 

 
 

“На державному рівні ми бачимо, що не треба підіймати [тарифи – ред.]. Але орган НКРЕКП, який безпосередньо Президентові України підпорядковується і є державною структурою, чомусь перед Новим Роком підняв тарифи”, – прокоментував ситуацію голова міста Суми. 

 

Також міський голова наказав “Сумитеплоенерго” провести пресконференцію, на якій установа пояснить населенню, чому вартість послуг збільшилася:

 

“Треба, щоб все ж таки пояснили, що у них [“Сумитеплоенерго” – ред.] відбувається з тарифами та вугіллям. І той тариф, який вони минулого року подавали ще в серпні, 24 грудня його затвердила, до речі, державна структура НКРЕКП, вони підвищили цей тариф. І вони його хочуть впровадити і з двадцятиденною затримкою це роблять. Зрозуміло, що це проблема підприємства та його господарської діяльності, але і наша також, адже кінцевий тариф затверджувати нам. І те, що складова сьогодні змінюється в сторону підвищення державною структурою, треба пояснювати. І депутатам, і громаді. Публічно, відкрито пояснюйте, чому так відбувається і що нам треба робити”, – закликав Олександр Лисенко.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: